Naar homepage
Sport

BMX'er Twan van Gendt bouwt deel Olympische baan na in zijn 'achtertuin'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. BMX'er Twan van Gendt bouwt deel Olympische baan na in zijn 'achtertuin'

[NOS] Graafmachines rijden deze week af en aan in het Gelderse Ammerzoden. Ze zijn hard aan het werk om de Olympische droom van regerend wereldkampioen BMX, Twan van Gendt, waar te maken.

#10 - Twan van Gendt bouwt in zijn 'achtertuin' een eigen BMX-baan

Er wordt in Ammerzoden gewerkt aan een replica van het eerste stuk van de Olympische BMX-baan van Tokio, vertelt Van Gendt aan Henry Schut in de NOS Olympische podcast.

Hoe Van Gendt volgend jaar in Tokio olympisch goud wil winnen is duidelijk: door net als bij het door hem gewonnen WK zo optimaal mogelijk aan de start te verschijnen.

Namaken?

"Dat ik voor het WK in Zolder drie keer per week daar was, was de basis voor mijn titel. Ik was overal op voorbereid. Maar je kan natuurlijk niet drie keer per week naar Tokio vliegen. Dus ik zei: 'Kunnen we de baan dan niet namaken'? Dat begon als grapje. Maar deze week gaat de verbouwing dus beginnen."

De bulten worden gebouwd in zijn 'achtertuin' want Ammerzoden ligt op 10 minuten rijden van zijn nieuwe huis in Rosmalen. Begin dit jaar verbouwde hij zelf het huis waarin hij met zijn vriendin, wielrenster Puck Moonen, is gaan wonen.

"Na een maand of drie is het nu zo goed als af" vertelt Van Gendt. "We moeten alle fietsen kwijt, dat was eigenlijk het grootste probleem. We hebben met zijn tweeën zo’n tien fietsen staan, die hebben nu een plek."

Waar komt de trui?

En zijn wereldkampioenstrui is bij binnenkomst meteen goed zichtbaar. "Nou, die moet nog een ander plekje krijgen. Hij verhuist straks naar de sportruimte. Medaille erbij, misschien ook de fiets, die staat nu nog in de schuur", wijst hij.

Het verhaal van Van Gendt is een verhaal over vallen en opstaan. Hij werd vijfde bij de Spelen in Londen, smakte in 2016 in Rio tegen de grond, belandde bij thuiskomst in het ziekenhuis, maakte een kort uitstapje naar het baanwielrennen en overweegt om na Tokio misschien wel te gaan mountainbiken.

Uiteindelijk werd Van Gendt in 2019 dus wereldkampioen BMX. Na een bewogen jaar, waarin hij de nationale ploeg verliet, ging trainen bij een commercieel team en in de maanden voor het WK niets presteerde.

Vrienden

Zijn vrienden zaten die middag in Zolder op de tribune. "Ik had een bus geregeld en kaartjes. Dat zij erbij waren was nog wel het mooiste verhaal van alles. Uiteindelijk kun je het niet alleen. Als je mensen om je heen hebt die belangrijk voor je zijn, dat je weet dat je er altijd op terug kan vallen. Ik denk dat je dat uiteindelijk gelukkiger maakt dan welke prestatie dan ook."

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Eerder in deze serie spraken we met onder anderen Kiran Badloe, Eva de Goede en Annemiek van Vleuten. Iedere twee weken komt er een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

Ster advertentie
Ster advertentie