Sport
NOS

'Spelers van Ajax zijn minder slecht dan we aan het begin van het seizoen hebben gezien'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Spelers van Ajax zijn minder slecht dan we aan het begin van het seizoen hebben gezien'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Vandaag: Ajax klimt langzaam maar zeker op de ranglijst en staat na vijftien speelronden op de vijfde plaats. "Ik denk dat de spelers van Ajax minder slecht zijn dan we allemaal gezien hebben in de beginfase van de competitie", ziet de aangeschoven studio-analist Robert Maaskant.

Video niet beschikbaar

Ajax klimt langzaam op de ranglijst en na de 2-1-zege op Sparta Rotterdam, zaterdagavond, staan de Amsterdammers op de vijfde plaats in de eredivisie.

Het is nog te vaak met de hakken over sloot, maar Ajax heeft de noodzakelijke punten weer eens binnengehaald. "Er sluipt weer wat frivoliteit in het elftal. Je ziet weer wat leuke dingen, zoals je dat van Ajax mag en eigenlijk moet verwachten", zegt studio-analist Robert Maaskant. Hij noemt het hakje van Kenneth Taylor, in aanloop naar de vroege openingstreffer van Brian Brobbey, als voorbeeld. "Dat is volgens mij het entertainment waar een Ajax-supporter naar zoekt."

Positieve coach

Ajax is onder interim-trainer John van 't Schip van ver gekomen. Stond de ploeg vorige maand nog op de laatste plaats, nu lonkt de top vier. Zien we Ajax aan het einde van het seizoen 'gewoon' weer bij de beste ploegen eindigen? "Ik denk dat de spelers van Ajax minder slecht zijn dan we allemaal gezien hebben in de beginfase van de competitie", zegt Maaskant. "Ik denk dat ze zich ook beter ontwikkelen met een positieve coach als Van 't Schip. Ik verwacht dat ze aanhaken."

Quote

De spelers van Ajax zijn minder slecht dan we in de beginfase van de competitie hebben gezien

Studio-analist Robert Maaskant

Het gat met de nummer vier op de ranglijst, FC Twente, bedraagt momenteel negen punten. Of Ajax die achterstand binnen afzienbare tijd kan wegwerken, valt nog te bezien. Wat wel met zekerheid is te zeggen, is dat Ajax onder Van 't Schip een stuk meer creëert dan onder de ontslagen Maurice Steijn.

"Gemiddeld kwamen ze onder Steijn tot veertien schoten", schetst data-analist Bart Frouws. "Dat is nu zo'n 22. Dat is een aardige stijging. Wel een kanttekening: Van 't Schip heeft veelal tegenstanders getroffen die onderin de eredivisie staan."

Kwetsbare verdediging

Aanvallend zit er een stijgende lijn in, concluderen Maaskant en Frouws. Hoe zit het met de verdediging? In de afgelopen tien duels hield Ajax het eigen doel slechts twee keer schoon. Maaskant: "Ik ken de cijfers niet, maar ze ogen nog steeds heel erg kwetsbaar."

Frouws heeft de cijfers en statistieken wel. Er is ruimte voor verbetering, maar het gaat volgens de data-analist al stukken beter. "Weer met de kanttekening dat de tegenstanders minder waren dan voorheen. Maar alsnog lopen tegenstanders redelijk makkelijk de zestien van Ajax in, dat aantal is niet heel erg gezakt", legt hij uit.

Frouws vervolgt: "Het valt vooral op dat - en daar begon het tegen Sparta wankel te worden - ze kort na rust wéér een doelpunt tegen kregen. De teller staat inmiddels op negen doelpunten in het eerste kwartier na rust." Geen enkel team heeft doet het dit seizoen slechter; koploper PSV heeft in vijftien volledige duels überhaupt minder tegendoelpunten gekregen (6).

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie