Sport

Mart Smeets over de Giro: 'De eerste winnaar van boven de Rijn'

AVROTROS
foto: Podium Cafefoto: Podium Cafe
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de Giro: 'De eerste winnaar van boven de Rijn'

Is Tom Dumoulin afgeschreven voor de eindoverwinning in de Giro van dit jaar? Veel critici zeggen van wel. Toch denkt Mart Smeets er anders over: "Je moet nooit iemand afschrijven." Want: er kan nog van alles gebeuren. "Die Engelsman, Yates, kan zo op zijn kop staan hoor. Je moet er eerst nog een week voor rijden", aldus Smeets.

Maar, met winst voor Yates zou dat een nieuwe winnaar zijn die niet 'uit het Zuiden' komt. En dat gebeurt in de Giro niet vaak. Mart Smeets gaat vandaag terug naar 1971. "Toen was er ineens de opstanding van een Zweed", vertelt Smeets. De vier broers Pettersson reden in die tijd rond in hun thuisland. Ze waren begenadigd tijdrijders, maar kregen uiteindelijk de vraag om professionals te worden. Ze tekenden in Italië en worden opgenomen in de ploeg van Ferretti. En deden vervolgens mee aan de Giro van 1971.

In de etappe naar top van de de Oostenrijkse Großglockner rijdt de Italiaan Michelotto in het roze, maar hij verliest meerdere minuten. "Uiteindelijk wint hij die terug door aan een auto te hangen", vertelt Smeets. Dat wordt ontdekt en de Italiaan krijgt, jawel, 1 minuut straf. Dat blijkt wel genoeg om het rozekwijt te raken. De meest getalenteerde Zweedse broer, Gösta Pettersson, wordt de nieuwe roze truidrager.

Die koppositie geeft hij niet meer af, en Pettersson wint de Giro. Een historische overwinning: "De eerste winnaar van boven de Rijn."

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie