Naar homepage
Sport

Sportforum over Super League: 'Nationale competities worden uitgehold'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum over Super League: 'Nationale competities worden uitgehold'

Het is oorlog in de voetbalwereld nu twaalf grote clubs met een nieuwe competitie willen beginnen, onze leden van het Sportforum raakte er niet over uit gepraat.

Ook het overlijden van PSV-icoon Willy van der Kuijlen en de winst van Max Verstappen op het circuit van Imola kwam aan bod in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Fons Groenendijk, Gertjan Verbeek en verslaggever Jeroen Stekelenburg blikte terug op een bomvolle sportweek.

Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, AC Milan, Internazionale, Juventus, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur. Dat zijn de twaalf clubs die een bom hebben gelegd onder het Europese clubvoetbal. Ze willen een eigen competitie beginnen, de Super League. En zichzelf daarmee loskoppelen van de UEFA. Geld lijkt de grote drijfveer.

Stomverbaasd

"Het voetbal wordt al bepaald door het grote geld en het wordt alleen maar erger", zegt Groenendijk. "We moeten niet doen alsof dit de dag is dat het voetbal gekaapt wordt, dit speelt al twintig jaar", vult Stekelenburg aan. "Ik ben er geen voorstander van, maar ze zullen wel tot iets gaan komen waar iedereen mee kan leven."

Verbeek: "Ze willen meer geld, maar waar hebben we het over. Er staan al allemaal miljonairs in het veld."

Het hele Sportforum is terug te luisteren in je favoriet podcast-app of klik hier.

In de discussie rondom de Super League sloot ook Michael van Praag aan in het Sportforum. Terwijl de UEFA druk bezig is met een nieuwe opzet van de Champions League, trokken een paar grote clubs hun eigen plan. "Ik was stomverbaasd, alle zeilen stonden op groen. Iedereen was het er mee eens en achter je rug om stappen ze er toch uit."

Bezwaar en opstand

Nadat het nieuws van de Super League naar buiten was gekomen, gingen de internationale sportbonden er met een gestrekt been in. Zo wilde UEFA clubs per direct uit de Champions League zetten en dreigt het spelers te verbieden voor hun land uit te komen op het EK en WK. Van Praag nuanceert enigszins die uitspraken "Tijdens de bestuursvergadering is daar helemaal niet over gesproken. We gaan alles bekijken en aanstaande vrijdag is er weer een vergadering", aldus van Praag.

Stekelenburg: "Je kunt niet individuele sporters uitsluiten omdat ze een eigen competitie hebben opgericht." Van Praag is het daarmee eens. "De spelers kunnen er niks aan doen dat hun bazen iets anders willen. Je mag ze daar niet mee straffen", aldus de afzwaaiende sportbestuurder.

Groenendijk betwijfelt überhaupt of het plan van de Super League er echt komt. "Wat er nu al in één dag aan bezwaren en opstand komt, dan kan ik mij niet voorstellen dat dit plan er gaat komen." Ook Verbeek sluit zich daarbij aan: "Op korte termijn verwacht ik geen veranderingen en is het niet haalbaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie