Sport
NOS

Een poema in het fietsersparadijs

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Een poema in het fietsersparadijs

Île de Ré, waar vandaag de finish plaatsvindt van de tiende Tour-etappe, is een eiland dat via een lange tolbrug met het Franse vasteland verbonden wordt. Alle huizen zijn er wit, alle wegen zijn er vlak. Île de Ré profileert zich maar wat graag als een fietsersparadijs. Vakantiegangers parkeren er hun auto en brengen hun dagen bij voorkeur door op een tweewieler.

Niet zo vreemd dus dat Île de Ré zich verheugt op de komst van de Tour, voor het eerst in de geschiedenis. Beelden van het eiland zullen de wereld overgaan. Het stukje land in de Atlantische oceaan, vlak voor de west-Franse kust, staat een middag vol in de schijnwerpers. Zo was het ook in 1962, al had dat met fietsen niets te maken.

Poema Bill

In de nazomer van dat jaar ontstond grote commotie op het eiland, toen bij het bezoek van een circus een poema ontsnapte. Bill was z'n naam, en na zijn vlucht was hij spoorloos. Soms ving een eilandbewoner een glimp op van een vreemd wezen, waarschijnlijk Bill. Zoals ook de afgekloven konijnenbotjes, die her en der werden gevonden, aantoonden dat de circuspoema zich in het wild uitstekend wist te redden.

De bevolking van Île de Ré begon, roffelend op koekenpannen, een klopjacht op de katachtige moordmachine. Er werd een poema-specialist uit Rhodesië ingevlogen. Hij vroeg de eiland-bewoners om een geit als lokaas, maar die was niet voorradig. Er kwam zelfs een premie op de poema-kop te staan. Een dode Bill was 750 gulden waard, een levende 2000.

'Zoudt u zich veilig voelen?'

Bill hield het eiland twee maanden lang in z'n greep. Het Vrije Volk snapte dat wel. 'Zoudt u zich veilig voelen, 's nachts in een tentje, als u wist dat een uitgehongerde poema in uw buurt rondzwierf, die luistert naar de naam Bill?'. Uiteindelijk werd het roofdier op heterdaad betrapt toen hij zich tegoed deed aan een zwart konijn van een eiland-boer. Bill waande zich even veilig door zich te verschansen in een boom.

De bevolking omsingelde echter de crime-scene. Oom agent, een ouderwetse Louis de Funes, compleet met pet, hield een oogje in het zeil terwijl de poematemmer van het circus met gezwinde spoed naar Île de Ré werd gebracht.

Foto: Edwin Cornelissen

Camping 'Le Puma'

Met een lasso - drie pogingen waren er nodig - werd de poema uit de boom gehaald. Even leek Bill daarbij het loodje te leggen, omdat het touw wel heel stevig om z’n nek zat. Maar de grote kat overleefde en werd in een grote kooi het eiland afgereden, uitgezwaaid door de eiland-jeugd, die het stilletjes toch een machtig spannend avontuur vond.

Anno 2020 herinnert camping 'Le Puma' nog aan Bill. Maar de receptionist kijkt mij niet-begrijpend aan als ik hem vraag naar de spectaculaire geschiedenis. Blijkbaar was het van voor zijn tijd. Ook elders op het eiland stuit ik op veel vragende blikken bij de locals. Blijkbaar is de poema in de collectieve vergetelheid geraakt. Terwijl hij toch echt langer op het eiland heeft vertoefd dan het profpeloton dat Île de Ré vanmiddag aandoet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie