Sport
EONOS

FIFA geeft richtlijnen voor spelerscontracten en transfermarkt

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. FIFA geeft richtlijnen voor spelerscontracten en transfermarkt

De FIFA heeft richtlijnen afgegeven voor de duur van de spelerscontracten nu vrijwel alle voetbalcompetities tot in de zomer worden verlengd. De wereldvoetbalbond heeft de aanbevelingen overgenomen van een speciale werkgroep, die vanwege de coronacrisis werd geformeerd.

Normaal gesproken lopen de spelerscontracten op 30 juni af. Maar doordat de voetbalcompetities vertraging hebben opgelopen zou dat betekenen dat spelers tijdens het lopende seizoen van club veranderen. Een voorbeeld is Hakim Ziyech die op 1 juli overstapt van Ajax naar Chelsea. De FIFA heeft nu laten weten dat de contracten pas eindigen als het voetbalseizoen in het betreffende land is beëindigd. Het contract bij de nieuwe club gaat dan pas in als in dat land het nieuwe seizoen officieel begint.

Haken en ogen bij FIFA-richtlijnen

De FIFA hoopt dat de nieuwe richtlijnen worden opgevolgd en verwacht ook wel dat dit gebeurt. Maar juristen verwachten wel problemen omdat de spelers akkoord moeten gaan met een contractverlenging voor een korte periode.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de VU in Amsterdam, snapt de plannen van de FIFA maar zei in Langs de Lijn En Omstreken dat het wel lastig wordt voor de voetbalbond. "De FIFA gaat over één ding helemaal niet en dat is over de spelerscontracten." De FIFA doet daarom een krachtig beroep op clubs en spelers om gezamenlijk aan oplossingen te werken. Daarbij dienen ook salarismaatregelen en verzekeringskwesties aan de orde te komen.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie