Naar homepage
Sport

Allard Kalff: 'Haal voorvleugels van de wagens af'
Omroep MAX

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Allard Kalff: 'Haal voorvleugels van de wagens af'

De Formule 1 heeft dit weekend het circuit van Imola aangedaan. Een circuit waar voormalig autocoureur en autosportverslaggever Allard Kalff veel herinneringen heeft liggen. Toch is de sport de laatste jaren erg voorspelbaar geworden. Kalff heeft een opvallende oplossing. "Haal de voorvleugels weg."

Dat zei Kalff zondag op De Perstribune van MAX. "De voorvleugel heeft zo'n belangrijke invloed op het weggedrag van de auto dat je niet vlak achter elkaar kan rijden. Als je die weghaalt kan dat wel en wordt het dus spannender", denkt Kalff. Toch vindt hij het niet per sé slecht dat Mercedes al sinds 2014 domineert. "Zo werkt het nou eenmaal in de Formule 1. We hebben ook gehad dat teams als Williams, Lotus, McLaren en Ferrari met Schumacher jarenlang de beste waren."

Imola 1994

Imola heeft een grote historische betekenis voor de Formule 1. In 1994 ondervond de sport er misschien wel het meest dramatische weekend ooit. Roland Ratzenberger en Ayrton Senna kwamen er dat weekend om het leven. Ratzenberger was een goede vriend van Kalff. "Het was zo'n bizar weekend. Barrichello had z'n tong ingeslikt. Zaterdag Roland die zichzelf doodrijdt en zondag Ayrton. Een hele generatie zag voor het eerst dat iemand verongelukte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de auto met Beatle George Harrison

Deze week verscheen de biografie van Allard Kalff: Kalff - Een leven in de racerij, geschreven door Koen Vergeer. In zijn loopbaan als coureur en verslaggever kwam hij in contact met grote sterren. Zo belandde hij in de auto met George Harrison van de Beatles. "Het was heel bizar en surreëel om hem te ontmoeten. Dat zal ik nooit vergeten." Kalff kwam ook in een kerk naast oud-president George W. Bush te zitten en kwam in de kennissenkring van Prins Albert van Monaco. Daarover zegt Kalff: "Het rare is dat ik me zeker op die momenten niet realiseerde hoe bijzonder dat was. Op dat moment was het allemaal normaal."

Daarnaast is Kalff ook goed bevriend met de familie Schumacher, maar hij weet niet hoe het met de zevenvoudig wereldkampioen gaat. "Ik heb hem niet meer gezien. Het is ook een rare situatie. Ik heb vaak contact met z'n vrouw, maar we hebben het er nooit over. Het is niet aan mij om er naar te vragen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie