Sport

Kruijswijk zakt naar vierde plaats in Tour, Bernal wint tijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kruijswijk zakt naar vierde plaats in Tour, Bernal wint tijd

[NOS] Wielrenner Steven Kruijswijk is zijn derde plaats in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk kwijtgeraakt aan Egan Bernal.

De Colombiaan pakte 31 seconden op Kruijswijk, die nu vierde staat. Julian Alaphilippe wist zijn gele trui te behouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bernal pakt tijd op alle concurrenten

Bernal was de eerste die op de Col du Galibier (buitencategorie) demarreerde uit de favorietengroep. Hij raakte snel uit het zicht, waarna zijn ploeggenoot Geraint Thomas ook probeerde weg te komen.

Thomas werd echter snel teruggepakt door Thibaut Pinot en Steven Kruijswijk. Die versnelling kon geletruidrager Julian Alaphilippe niet beantwoorden. Hij rondde de top van de slotklim een seconde of vijftien achter Pinot, Thomas en Kruijswijk.

In de afdaling maakte de Fransman zijn achterstand snel weer goed. Hij sloot aan bij de groep van Kruijswijk en finishte met de Nederlander 31 tellen achter Bernal, die nu tweede staat in het klassement. Bernal geeft 1.30 toe op Alaphilippe.

Quintana wint etappe

Nairo Quintana won de etappe naar Valloire. De Movistar-renner ging al vroeg in de aanval en reed op de Galibier weg bij de andere vluchters. Quintana keert terug in de toptien van het algemeen klassement.

In de grote kopgroep van 34 renners zaten enkele klassementsrenners die een podiumplaats uit het hoofd gezet hebben: Nairo Quintana, Romain Bardet en Adam Yates.

Ook Dylan van Baarle en Mike Teunissen maakten deel uit van die groep, net als Tim Wellens, de drager van de bolletjestrui. Hij kwam als eerste boven op de Col de Vars (eerste categorie).

Bennett onderuit in afdaling

In de afdaling van die klim ging George Bennett onderuit. De Nieuw-Zeelander is een van de helpers van Steven Kruijswijk in het hooggebergte.

Bennett keerde in aanloop naar de volgende klim, de Col d'Izoard (buitencategorie) terug tussen de favorieten.

Op de Izoard demareerden Julien Bernard en Greg Van Avermaet uit de kopgroep. De olympisch kampioen uit België kon Bernard niet volgen, maar ook de Fransman moest zich gewonnen geven.

Vlak voor de top werd hij door onder anderen Quintana, Yates en Bardet bijgehaald. Op de laatste klim, de Galibier maakte Quintana de sterkste indruk. Binnen een mum van tijd pakte hij veertig seconden op Bardet en Alexej Loetsenko.

Bardet eindigde als tweede in de etappe voor Loetsenko, enkele andere vroege aanvallers en de favorietengroep.

Ster advertentie
Ster advertentie