Sport
NOS

Roest begint goed aan WK allround, Kramer negende

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roest begint goed aan WK allround, Kramer negende

Titelverdediger Patrick Roest is de WK allround in het Canadese Calgary als beste begonnen. In een rechtstreeks duel op de 500 meter versloeg hij zijn grote concurrent Sven Kramer: 35,74 om 36,41. Roest staat tweede in het klassement, Kramer negende.

Roest, die bij de EK allround dit jaar genoegen moest nemen met zilver achter Kramer, eindigde met die tijd als tweede. De 500 meter werd gewonnen door Antoine Gélinas-Beaulieu in 35,53. Roest heeft een achterstand van 2,10 seconden op de Canadees.

Kramer op achterstand

Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen, die vorig jaar het zilver pakte achter Roest en bij de EK allround het brons veroverde achter Kramer en Roest, klokte de derde tijd (35,85) en heeft een achterstand van 3,20 seconden op Gélinas-Beaulieu voor de 5.000 meter.

Kramer, die voor de tiende keer in zijn carrière wereldkampioen allround kan worden, moet op die afstand 8,80 seconden goedmaken. Douwe de Vries, de derde Nederlandse schaatser op het ijs in de Olympic Oval, reed met 36,46 een persoonlijk record en de tiende tijd.

Wüst tweede achter Takagi

Miho Takagi is de WK allround in het Canadese Calgary uitstekend begonnen met winst op de 500 meter. De titelverdedigster uit Japan versloeg in een rechtstreeks duel haar grote concurrente Ireen Wüst: 37,22 om 38,46.

Daardoor heeft Takagi, die vorig weekend verrassend het zilver pakte op de WK sprint, op de 3.000 meter een voorsprong van 7,44 seconden op Wüst, die vorig jaar het zilver pakte achter Takagi bij de WK in Amsterdam.

Antoinette de Jong, de regerend Europees kampioene allround, eindigde de afgelopen twee edities naast het podium. Ze klokte nu de derde tijd (38,52) en moet 7,80 seconden goedmaken op Takagi op de drie kilometer.

Carlijn Achtereekte, de derde Nederlandse schaatsster op het ijs in Calgary, klokte 39,25 en staat twaalfde in het klassement.

Kai Verbij wordt tweede op de 500 meter op de WK allround

Ster advertentie
Ster advertentie