Sport
KRO-NCRV

Maarten Ducrot over stoppen met de Tour: 'Het was een rouwproces'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten Ducrot over stoppen met de Tour: 'Het was een rouwproces'

Voor veel wielerliefhebbers was het even wennen. Na twintig jaar was er deze Tour de France geen commentaar van Maarten Ducrot. Hoewel de oud-wielercommentator achter zijn besluit staat, was afscheid nemen een soort "rouwproces", vertelt hij bij Spraakmakers.

Michael Boogerd

In plaats van in een spreekcel naast collega Herbert Dijkstra, zit Ducrot dit jaar thuis op de bank te kijken. "Ik leef vooral mee met de commentatoren", zegt hij. Oud-wielrenner en NOS-commentator Michael Boogerd "ziet het wel", zegt Ducrot, maar mag naar zijn smaak nog wat uitgesprokener zijn.

Pogačar

Toen een van de Tour-favoriete Tadej Pogačar in de zeventiende etappe volledig instortte, lag Ducrot "ondersteboven" op zijn bank. "Pogačar werd steeds bleker en grijzer. Daarvan kon je al zien: die gaat eraf. Ik riep naar de tv: zegt het! Waarom! Hoezo!"

De Tour is veranderd

Toch was het al lang 'zijn' Tour niet meer. "Ik voelde me er niet echt meer thuis." Toen Ducrot jaren geleden begon, trok hij met een koffertje met zendmateriaal naar Frankrijk om daar de koers te verslaan. Nu is de Tour steeds meer een commercieel circus en is het steeds moeilijker om toegang tot de renners te krijgen.

"Je zit steeds minder dicht bij de bron", zegt Ducrot. "Als je de renners kunt zien en met ze kunt spreken: dan zie je die koppen. Dan zag je al lang dat Pogačar aan het bluffen is." Volges Ducrot is ambacht van de sportverslaggever, met de afstand tot de renners en de Tour in het algemeen, veranderd. "Er is iets wezenlijks aan het vak verloren gegaan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie