Sport
NOS

Wout van Aert schenkt Gent-Wevelgem aan ploeggenoot Christophe Laporte

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wout van Aert schenkt Gent-Wevelgem aan ploeggenoot Christophe Laporte

Een groots gebaar van Wout van Aert, de kopman van Jumbo-Visma. Hij gunde de zege in de Belgische voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem aan ploegmaat Christophe Laporte. De twee waren samen weggereden op de voorlaatste beklimming van de Kemmelberg.

Video niet beschikbaar

Analist Tom Veelers in NOS Langs de Lijn: "Wout heeft met Dwars door Vlaanderen en Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de meest loyale ploeggenoot die je kunt bedenken aan Laporte. Wat dat betreft helpt hij zichzelf hier ook mee."

Vroege beslissing in de regen

Het was een koers door regen en wind. Toen het verschil vanuit het peloton met de vroege vlucht met veertien renners binnen een minuut kwam, werd het vuurwerk. Als eerste gingen ploeggenoten van een aantal kopmannen ervandoor. Op de tweede beklimming van de Kemmelberg werd de beslissende slag geslagen. Van Aert en Laporte sloegen samen een gat. Toen waren er nog meer dan 50 kilometer voor de boeg.

In de achtervolgende groep deden Nathan van Hooydonck en Olav Kooij afstoppend werk namens Jumbo-Visma. Het zorgde ervoor dat de achtervolging nooit echt op gang kwam en de twee ploeggenoten van Jumbo-Visma voorin een grotere voorsprong kregen.

Video niet beschikbaar

Het werd nog even penibel voor Laporte toen hij moeite had Van Aert te volgen in de laatste heuvelzone. De Belg die afgelopen vrijdag de E3 Saxo Bank Classic won, kwam hand in hand met zijn Franse teamgenoot over de finish. Het wiel van Laporte passeerde als eerste de streep. Voor Van Aert is het grote doel om volgende week zondag de Ronde van Vlaanderen te winnen. Dat is de Belgische alleskunner tot op heden niet gelukt.

De derde plaats in Gent-Wevelgem ging naar Sep Vanmarcke. De klassiekerspecialist was in de slotfase ontsnapt uit de tweede groep. Olav Kooij (Jumbo-Visma) werd op plaats acht de beste Nederlander, een plaats voor Danny van Poppel (BORA-hansgrohe).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie