Sport

Hiddink over conflict met Davids: 'Vlogen elkaar weer in de armen, dat is het mooie van sport'

foto: ANP Proshotsfoto: ANP Proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. Hiddink over conflict met Davids: 'Vlogen elkaar weer in de armen, dat is het mooie van sport'

[NOS] Op 14 juni 1996 wordt Edgar Davids tijdens het EK in Engeland door bondscoach Guus Hiddink uit de selectie gezet. Davids startte het toernooi als basisspeler, maar belandde op de bank voor duel 2 tegen Zwitserland. Vervolgens deed hij in een interview beledigende uitspraken over Hiddink en was het einde verhaal voor de middenvelder. Exact 24 jaar later blikt hij in Langs de Lijn terug op het incident.

“Er sluimerde al wat op de achtergrond”, zegt Hiddink. “De spelers van Ajax hadden enorme successen gehad bij hun club, maar er was veel frustratie over hun contracten. Die frustratie kwam tijdens het EK naar boven. Dat ik Davids op de bank zette tegen Zwitserland versnelde dat proces denk ik.”

Guus Hiddink blikt terug op incidenten tijdens EK 1996

WK 1998

Na een flinke periode afwezig te zijn geweest bij het Nederlands Elftal keerde Davids in aanloop naar het WK van 1998 weer aan bij Oranje. Hiddink zag de kwaliteiten die de middenvelder toe kon voegen en besloot in te stemmen met een verzoeningsgesprek. “Davids management gaf aan dat hij graag wilde terugkeren bij Oranje. In een eerste gesprek eiste hij dat hij dan ook een basisplaats zou krijgen, maar dat accepteerde ik niet. Een tijd later hebben we opnieuw gepraat, toen accepteerde hij wel om onder mijn voorwaarden terug te keren. Hij heeft zich daarna altijd keurig aan onze afspraken gehouden.”

Hiddink kijkt nu, 24 jaar later, positief terug op zijn conflict met Davids. “Bij mij thuis hangt een foto van het moment nadat hij op het WK scoorde tegen Joegoslavië. Wij vlogen elkaar na dat doelpunt in de armen, dat is het mooie van sport.”

De Kabel

Een foto in de Volkskrant suggereerde dat er tijdens het EK van 1996 ruzie was tussen de witte en de donkere spelers van het Nederlands Elftal. De media spraken over De Kabel. Volgens Hiddink was er van racisme helemaal geen sprake: “Er werd gesuggereerd dat het een probleem was over huidskleur, maar dat was helemaal niet aan de hand. Het probleem ging over de contracten die die jongens bij Ajax hadden. Ze voelden zich ondergewaardeerd. Je merkte wel dat de donkere jongens een dominante houding hadden, zelf had ik daar geen moeite mee. Andere spelers misschien wel, de manier waarop ze dat geuit hebben was jammer.”

Ster advertentie
Ster advertentie