Feyenoord zet stap richting landstitel: eerste uitzege op Ajax sinds 2005

2. Feyenoord zet stap richting landstitel: eerste uitzege op Ajax sinds 2005

Een zestiende kampioenschap voor Feyenoord komt steeds dichterbij. Rotterdammer Lutsharel Geertruida maakte het beslissende doelpunt voor zijn club in de klassieker op bezoek bij Ajax: 2-3. Het was de eerste zege van de koploper van de eredivisie in Amsterdam in achttien jaar.

Het voetbalgevecht was van groot belang in de strijd om de landstitel. Feyenoord zette door de overwinning achtervolger Ajax op een achterstand van 6 punten.

De eerste minuten van de Klassieker waren voor Feyenoord. Die ploeg had na de 7-1 overwinning Europees op Sjachtar alle vertrouwen. Feyenoord voetbalde via de linkerkant gemakkelijk door de verdediging van Ajax heen met na 4,5 minuut Santiago Gimenez als doelpuntenmaker: 0-1.

Meer grip voor Ajax

Vanaf dat moment kreeg Ajax onder grote steun van het thuispubliek meer grip op het duel. Feyenoord had een hoop overtredingen nodig om Ajax tegen te houden. Linksback Quilindschy Hartman kreeg snel geel en had zomaar een tweede gele kaart kunnen krijgen. Uit voorzorg verving Arne Slot hem even later door Marcos López. Hartman stond nog in het veld toen Edson Alvarez alle vrijheid kreeg bij een corner om de 1-1 in te koppen.

De eerste helft ging verder zonder grote kansen. Feyenoord had veel balbezit maar kon daar niets uithalen. Voor rust stuurde oud-Feyenoorder Steven Berghuis Steven Bergwijn weg. Hij bereikte aanvoerder Dusan Tadic die Ajax in de 37e minuut op voorsprong zette: 2-1.

Feyenoord na rust de betere

Na rust was Feyenoord de gevaarlijkste. Het werd doodstil in het stadion toen Sebastian Szymanski een goed uitgespeelde aanval afrondde: 2-2.

Het duel was vooral spannend, gemiste kansen waren er nauwelijks. Tot Mohammed Kudus de winnende voor Ajax op zijn schoen had. Timon Wellenreuther maakte een knappe redding.

De beslissing viel in de 86e minuut. Een corner werd doorgekopt, waarna Geertruida met het hoofd het laatste tikje gaf. De verdediger maakt binnenkort ook zijn debuut in de Oranjeselectie.

Meer Rotterdams succes

Op een ander voetbalveld was nog meer Rotterdams succes. Excelsior korte metten met Cambuur Leeuwarden: 4-1. Binnen twintig minuten stond Excelsior met 3-0 voor. De uitslag had nog hoger kunnen zijn. Afragiotis miste een penalty. Nog meer belangrijke ontmoetingen in de eredivisie. Om 16.45 uur begint Vitesse-PSV en om 20.00 uur sluiten FC Twente en AZ de speelronde af. Bij een overwinning gaat AZ over Ajax heen, naar de tweede plaats.