Sport
BNNVARA

Mirjam Pol terug in Nederland na loodzware Dakar: 'Het gaat altijd door'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mirjam Pol terug in Nederland na loodzware Dakar: 'Het gaat altijd door'

Zeven Nederlanders durfden het dit jaar aan: meedoen aan de Dakar-rally, moederziel alleen op een motor. Slechts twee van hen haalden de finish en één daarvan was Mirjam Pol. Pol kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Met een gescheurde spier in haar bovenbeen en een kapotte lip - "dat valt nog wel mee" - staat Pol B.V.S.C. te woord over de loodzware rally in Saoedi Arabië.

Pol eindigde dit jaar op plek 41 in het eindklassement. Daarmee was dit haar beste Dakar ooit. In het damesklassement eindigde Pol zelfs op plek twee. "Het niveau bij de dames ligt dusdanig ver uit elkaar dat we het elkaar niet heel moeilijk kunnen maken, dus we kijken altijd naar het algemeen klassement. Dat ik daar dit jaar zeven plaatsen in heb kunnen stijgen, daar ben ik heel blij mee."

Paolo Gonçalves

De Dakar-Rally is niet zonder gevaar. Sinds de eerste editie in 1978 zijn er 29 deelnemers tijdens de race omgekomen. Tijdens de uitdagende race sloeg ook dit jaar het noodlot toe. De 40-jarige Portugese motorrijder Paolo Gonçalves kwam om het leven na een crash.

Pol kende de Portugese coureur goed. Ze reed twee jaar met Gonçalves in een team. Toen ze de rally langs de gecrashte coureur kwam, merkte ze direct dat de situatie ernstig was. Er stonden veel mensen om hem heen - ook mensen die eigenlijk tijdens een race niet bij de coureurs mogen zijn. "Ter plekke vrees je dan voor het ergste."

Rustmoment gaf goed gevoel

Pol was blij dat de etappe van de dag na de crash werd afgelast. "Ik vond die onderbreking wel fijn om het even te kunnen plaatsen. Je wordt tijdens Dakar best wel geleefd. Er zit nooit een momentje rust tussen, dus ik vond het heel fijn om het er een dag over te kunnen hebben met de teammanagers en andere rijders. Dat gaf mij een heel goed gevoel."

De realiteit onderweg

Er was helaas nog een groot dieptepunt in deze Dakar. De Nederlander Edwin Straver raakte tijdens de race zwaargewond en ligt nog altijd in het ziekenhuis. Zulke incidenten zetten Pol dan wel aan het denken: "Ik heb wel vaker momenten dat ik nadenk over onze sport. Wat wij beoefenen is echt een risicosport. Maken we een foutje, dan betalen we die met ons lichaam. Ik zeg ook altijd, als je twijfelt of wanneer je angst krijgt, dan moet je per direct stoppen. Dan word je niet alleen een gevaar voor jezelf maar ook voor anderen."

Pol: "Ik had óók geen zin meer. Dat klinkt heel stom maar de Dakar gaat dan altijd door. Dus als ik er geen zin in heb, wordt daar geen rekening mee gehouden. Dat doet er niet toe op dat moment". Dus besloot Pol de rally wel uit te rijden. "Als er gereden wordt rij ik mee en probeer ik er het beste van te maken. Dat is de realiteit onderweg."

Mirjam Pol over haar Dakar-ervaring

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie