Sport
EONOS

Bart Hoolwerf is Nederlands kampioen maar mag niet naar de Spelen: 'Wist dat het lastig zou worden'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Hoolwerf is Nederlands kampioen maar mag niet naar de Spelen: 'Wist dat het lastig zou worden'

Bart Hoogwerf is Nederlands kampioen op de massastart en had stiekem gehoopt op de Olympische Spelen. Toch gaat Hoogwerf niet de massastart in Peking rijden. "Ik wist al dat het verrekte lastig zou worden", zegt de schaatser in Langs de Lijn En Omstreken.


Hoolwerf verwijst naar de beruchte matrix die bepaalt welke schaatsers naar de spelen gaan. "In Nederland hebben we zo veel goede schaatsers, dus je moet je plaatsen voor een individuele afstand als je daadwerkelijk wil gaan." Hierdoor gaan onder meer Sven Kramer, die geen specialist is op de massastart, en Jorrit Bergsma (die eerder al aangewezen was) op de Spelen meedoen aan het onderdeel.

En dat terwijl Hoogwerf een belangrijke rol heeft gespeeld bij het veiligstellen van een Olympisch ticket voor Nederland. In december veroverde hij onder grote druk in het Canadese Calgary wereldbekergoud. "Ik heb het vaak teruggekeken. Het is toch wel het grootste moment uit mijn carrière."

Doorbraakseizoen

Verbitterd over het missen van de Spelen is Hoolwerf niet. Hij is bezig aan zijn doorbraakseizoen. Zo won hij op Tweede Kerstdag in Noordlaren ook de eerste marathon op natuurijs. "En over vier jaar zijn er opnieuw Olympische Spelen."

Evert Hoolwerf, de broer van Bart die ook schaatser is, werd gebeld in de uitzending en liet weten vertrouwen te hebben in een gouden toekomst van zijn broertje. “Er zijn weinig mensen die op het laatste stuk zo verschrikkelijk hard kunnen schaatsen.”

Bekijk het hele gesprek:

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie