Sport
NOS

Oppermachtige De Jong wint eerste Europese allroundtitel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppermachtige De Jong wint eerste Europese allroundtitel

Antoinette de Jong is in Collalbo voor het eerst Europees kampioene allround geworden. De 23-jarige schaatsster won op de Italiaanse buitenbaan drie afstanden en eindigde op de afsluitende 5.000 meter als tweede. Dat was genoeg voor haar eerste gouden medaille.

Het is bovendien voor het eerst sinds 2007 dat de Europese titel niet ging naar Ireen Wüst of Martina Sáblíková. De twee concurrentes van De Jong, beiden goed voor vijf keer goud op de EK allround, eindigden nu respectievelijk als vierde en tweede.

De Jong, die twee jaar geleden nog brons pakte achter Wüst en Sáblíková, was dit toernooi oppermachtig. Ze won zaterdag de 500 en de 3.000 meter en begon de tweede dag met een indrukwekkende zege op de 1.500 meter.

Sáblíková

Vijfvoudig kampioene Sáblíková moest 21 seconden goedmaken op de afsluitende vijf kilometer en dat was te veel gevraagd. De Tsjechische schaatsster won de afstand wel in 7.03,88, maar De Jong hield de schade beperkt tot 10 seconden.

Francesca Lollobrigida pakte brons en werd daardoor de eerste Italiaanse schaatsster op het EK-podium. Titelverdedigster Wüst sloot een voor haar, door het overlijden van vriendin Paulien van Deutekom, loodzwaar toernooi af op de vierde plaats.

Ster advertentie
Ster advertentie