Sport

Guido Bonsen: 'Ons team moet een inspiratiebron zijn'

AVROTROS
foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Guido Bonsen: 'Ons team moet een inspiratiebron zijn'

De eerste dag op de Paralympische Spelen stemt zeer tevreden. In Miss Paralympics heeft Roos Oosterbaan atletiekcoach Guido Bonsen te gast, de man achter Team Para Atletiek. De atleten van Bonsen moeten nog even geduld hebben voor ze mogen schitteren. Ze komen later deze week in actie. Liggen de medailles voor het oprapen? "Ik ga zorgen dat mijn atleten op hun allerbest zijn."

Miss Paralympics

In 2017 startte hij Team Para Atletiek, een groep atleten die moet inspireren. "In mijn beleving is de enige legitimatie voor topsport inspiratie. Met Team Para Atletiek willen we dat handen en voeten geven. Het moet een inspiratiebron zijn voor mensen met een handicap." Daarvoor was hij bondscoach bij de Atletiekunie. "De paralympische sport in Nederland ging van goedwillende amateurs naar professioneel topniveau."

De 1/3e regel

Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel zijn de blikvangers in de atletiekselectie. "Zij zijn de meest ervaren in de ploeg en hebben alles in huis om goed te presteren. Ook als ze niet in supervorm zijn, behoren ze tot de beste atleten ter wereld. Daarnaast hebben we atleten die voor het eerst naar een groot toernooi gaan. Daar moet alles kloppen voor een verrassing."

"Als we zonder medailles thuiskomen, word ik chagrijnig. Ik houd de 1/3e regel aan. Een derde presteert slecht, een derde doet het oké en een derde doet het goed. Dat is gemiddeld bij elk land zo. Als ik die regel versla, heb ik het goed gedaan."

Quote

Ook als ze niet in supervorm zijn, behoren ze tot de beste atleten ter wereld

Atletiekcoach Guido Bonsen

Omgekeerde inclusiviteit

Hij traint ook drie valide atleten in zijn groep. "Een soort omgekeerde inclusiviteit. Wij willen laten zien dat iedereen een normaal mens is. Alleen hebben sommigen gedurende hun leven een beetje pech gehad." De valide atleten moeten een toegevoegde waarde hebben en bijdragen aan het team. Zo kwam Koen Smet naar eigen zeggen als 'hordenlopertje' en zag dat hij de minst stabiele van iedereen was.

Bonsen heeft nauw contact met zijn atleten: "Ik wil veel van ze weten. Hoe ze zich voelen heeft effect op de training. Maar om te zeggen dat we bevriend zijn gaat ver." Het verhaal van atleten is belangrijk. Hij trainde vroeger Marlou van Rhijn. "Een sportmarketeer zei toen tegen haar: 'Er zijn duizend vrouwen die hard kunnen lopen, maar jij bent uniek.'"

Paralympisch Audiomuseum

In Miss Paralympics wordt een canon opgesteld van Paralympische momenten. Oscar Pistorius op de olympische 400 meter in Londen is het moment van Bonsen. De 'Blade Runner' neemt het daarin op tegen valide atleten en bereikt de halve finale. "Pistorius wilde als sportman getest worden. Het gaat paralympiërs om erkenning, zonder steeds over de handicap vertellen. Dat merk ik ook bij mijn atleten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie