Sport
EONOS

Klompien redde basketbalclub Donar en wil nu promoveren met FC Groningen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Klompien redde basketbalclub Donar en wil nu promoveren met FC Groningen

In de studio van Langs de Lijn en Omstreken is de 'redder van basketbalclub Donar' - Jakob Klompien - aangeschoven. En hij voert ook nog eens de raad van commissarissen van FC Groningen aan. Jaren werkte Klompien als bankier, maar toen hij genas van een auto-immuunziekte besloot hij het roer om te gooien. Het was tijd om te doen wat hij leuk vond. Hij ging fotografie studeren, achter een bar werken en wilde de sportwereld in.

Klompien was al actief in het bestuur van voetbalclub Telstar, en dat smaakte naar meer. "Bestuur is net zo'n passie als sporten zelf. Maar als sporter was ik minder begaafd."

"Ik ben een betere scheidsrechter", voegt hij lachend toe. "Ik was vroeger zelf ook niet de gemakkelijkste in het veld. Daardoor voel ik die jongens wel goed aan. Ik begrijp wel wat zij doen en waarom."

Afgelopen zomer kwam Klompien voor het eerst bij basketbalclub Donar. De club verkeerde in zwaar weer en hij zou een blik werpen op de financiën. "Ik zou een avondje meekijken, maar niet veel later maakte ik weken van honderd uur."

Want tijdens dat avondje leek het allemaal wel mee te vallen: een schuld van een paar ton. Maar later bleek dat een paar miljoen euro schuld te zijn. "Dit wordt wel lastig, dacht ik." Maar Klompien houdt wel van een uitdaging. "Ik wilde gewoon dat het lukte. Ik word dan compromisloos."

"De basketbalwereld in Nederland is broos. Donar speelt een grote rol in die wereld. Dat motiveerde me." En: "Donar is cultureel erfgoed in de provincie, dus die club moest gered worden."

En dat is gelukt. Luister en kijk het hele fragment hieronder terug, waarin Klompien ook vertelt over zijn voorzitterschap bij FC Groningen. "Daar is het geen puinzooi", haast Klompien zich te zeggen.

Video niet beschikbaar

Met Groningen hoopt Klompien zo snel mogelijk terug te keren naar de Eredivisie. Het gaat volgens hem daarbij niet over financiële risico's die de club moet nemen, maar om de plannen op lange termijn.

Hij maakt zich geen zorgen om de supporters, want de sfeer is goed bij de club. "Het is ergens ook wel heel genezend, die KKD."

"Bovendien," grijnst Klompien, "gaan wij gewoon promoveren."

Ster advertentie
Ster advertentie