Sport

Erben Wennemars geeft een cursus schaatsen op natuurijs voor beginners

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Wennemars geeft een cursus schaatsen op natuurijs voor beginners

Het vriest en daar beginnen gelijk Erben's kriebels: wordt dit dan het jaar van de Elfstedentocht? Hij kan in ieder geval niet wachten om het natuurijs op te gaan. En omdat mister Elfstedentocht natuurlijk iedereen ijsplezier gunt: hier een natuurijs-schaatscursus voor beginners.

1. Check de weer pluim

Als het aan Erben ligt moet je vanaf december elke dag kijken naar de weer pluim. En als het dan onder nul zakt, is er paniek. "En dan hoor je, je mag nog niet op het natuurijs, het is nog onveilig", zegt Erben, "maar eigenlijk denk ik dan, vaak ben je dan te bang." Daarom zegt Erben: "Ga schaatsen op ondiep water." Het ergste wat er dan kan gebeuren zijn een paar natte voeten.

2. Ga nooit alleen schaatsen

Neem altijd iemand mee. IJs kan scherpe randen hebben dus je kan je naar verwonden. En als je toch op te dun ijs schaats op een dieper meer, zit je natuurlijk met de gebakken peren. Dus: ga niet alleen. Is toch ook veel leuker?

3. Maak de voorkant van jouw ijzers rond

"Een tip van de meester", zoals Erben het zelf zegt. IJzers zijn namelijk stomp. Maar op natuurijs moet de voorkant rond zijn zodat je niet vastloopt. Als de voorkant namelijk rond is kan je gelijk lekker verder.

4. Word lid van de Friesche Elfstedentocht

Want anders kan je de Elfstedentocht niet rijden. Dus, als mister Elfstedentocht is het natuurlijk wel zaak dat Erben dit aanraadt aan de beginnende schaatser. "Dit jaar kan het dan niet meer, maar volgend jaar misschien wel." En wie wil dat nou niet, de tocht der tochten... naast Willemijn dan.

Iedere maandag is Erben Wennemars te gast bij De Nieuws BV. Niet elke week gaat het over de Elfstedentocht, maar waarover dan wel? Luister tussen 13:30 en 14:00 naar NPO Radio 1 volgende week of luister het gesprek van deze week hier terug.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie