Winterkampioen Feyenoord werkt aan het doelsaldo tegen stadgenoot

2. Winterkampioen Feyenoord werkt aan het doelsaldo tegen stadgenoot

Feyenoord gaat als koploper de vervroegde winterstop in. Het elftal van Arne Slot behaalde in De Kuip een 5-1 overwinning op het eveneens Rotterdamse Excelsior.

Het begin ging voor Feyenoord echter niet zoals gewenst. Verdediger Gernot Trauner was Kenzo Goudmijn kwijt. Na de goede pass randje buitenspel van Marouan Azarkan schoot Goudmijn strak tegendraads de 0-1 voor Excelsior binnen.

Feyenoord was wakker en probeerde snel terug te komen. Eerst raakte Javairô Dilrosun de lat. WK-ganger Sebastian Szymanski was zuiverder. Na elf minuten ging zijn harde knal van afstand met links tegen de touwen.

Perfecte vrije trap

Met twintig minuten op de klok lag het spel enkele minuten stil. Feyenoord had randje zestien een vrije trap gekregen. De muur van Excelsior maakte het zo bont dat het lang duurde voordat Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü eindelijk kon trappen. En dat deed hij wonderschoon. Kökcü zette Excelsior op een 2-1 achterstand.

Ruime overwinning

Na rust was Feyenoord heer en meester. Szymanski maakte een tweede doelpunt en ook Kökcü scoorde nogmaals. Doelman Stijn van Gassel verrichte een aantal sterke reddingen. De Excelsior-goalie heeft het meeste moeten tegenhouden van dit seizoen in de eredivisie tot nu toe.

De vijfde goal aan Feyenoord-zijde viel nog. Invaller Patrik Walemark had er wellicht geen besef aan. Een verdediger schoot de bal hard tegen de aanvaller aan en via hem verdween de bal in de goal.

'Herbstmeister'

Wat betreft doelsaldo staat Feyenoord nu gelijk met PSV. Wel heeft de club uit Rotterdam drie punten meer, waardoor Feyenoord als nummer een de WK-pauze ingaat. Het is voor het eerst in zes jaar dat Feyenoord de winterkampioen is. Destijds eindigde het met een landstitel. Het WK voetbal in Qatar begint exact over een week.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor Feyenoord-topscorer aller tijden Cor van der Gijp, die zaterdag op 91-jarige leeftijd overleed.