Sport
NOS

Waarom het landskampioenschap nooit meer naar Limburg ging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het landskampioenschap nooit meer naar Limburg ging

Zeventig jaar geleden, op 24 juni 1950, won de Limburgse voetbalclub SV Limburgia van Ajax met 6-0 en werd daarmee landskampioen. Vijf jaar later ging de titel weer naar Limburg, maar daarna nooit meer. Hoe kan dat?

70 jaar sinds Limburgse voetbalclub SV Limburgia landskampioen werd

Over de geschiedenis van het Limburgse voetbal is Hans Donners te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Hij werkt aan een film over SV Limburgia en legt uit welke rol Limburg speelde bij het ontstaan van profvoetbal in Nederland.

"Voor de oorlog kwamen er veel amateurvoetballers naar Limburg vanwege de mijnen, hier was geld te verdienen. En na de oorlog hadden mensen behoefte aan vermaak. Er was optimisme en weer geld. In die sfeer werd Limburgia landskampioen."

Het team van de Brunssumer club bestond op één na allemaal uit mijnwerkers, weet Donners. "Er was daardoor een stevige emotionele band tussen publiek en voetballers. Limburgia was eigenlijk een koempelclub avant la lettre."

Profvoetbal

Niet lang na het landskampioenschap van SV Limburgia zag het profvoetbal in Nederland het licht. "Dat werd in Geleen opgericht. De KNVB was mordicus tegen in het begin. Zij vonden: er wordt niet gevoetbald, niet betaald en zeker niet op zondag. Toen bleek dat het wel kon en met volle tribunes. Toen ging de KNVB pas overstag."

Waarom vond een Limburgse club na de jaren vijftig nooit meer de weg naar boven? Donners denkt dat de sluiting van de mijnen en het vertrek van het geld een belangrijke rol hebben gespeeld.

Maar er is nog een oorzaak: "Als ik in een straal van 60 kilometer om Geleen kijk, zie ik meer Duitsland dan Nederland. Dus wij hebben geen typisch Nederlands achterland, zoals de KNVB dat zegt, die je moet hebben om zogenaamd in leven te blijven. Dus eigenlijk zouden we hier een internationale club moeten hebben."

70 jaar sinds Limburgse voetbalclub SV Limburgia landskampioen werd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie