Sport
EONOS

Zo vader, zo zoon in de paardensport? Wonderpaard Totilas bewijst het

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo vader, zo zoon in de paardensport? Wonderpaard Totilas bewijst het

Ruiter Edward Gal won met wonderpaard Totilas bijna alles wat er te winnen viel. Vorige maand maakte Gal opnieuw indruk op het NK Dressuur, dit keer met de zoon van Totilas: Toto Junior. Is dat gewoon heel slim fokken? Of is het puur geluk?

Verslaggever Edwin Cornelissen bracht voor Langs de Lijn En Omstreken een bezoek aan de stoeterij van Willem van der Linde en vroeg zich af: is de fok een gok?

Een paardensprookje leek het; Gal won met Totilas in 2009 en 2010 vrijwel alles, op de Olympische Spelen van 2012 in Londen moest de laatste stap worden gezet. Maar dat verliep allemaal anders.

Totilas werd in 2010 voor vele miljoenen weggekocht door een vermogende Duitser. Einde van het sprookje voor Gal. Tot hij begin september met de zoon van Totilas, Toto Junior, goud wint op het NK Dressuur. "Dit is heel bijzonder, geluk misschien?", vraagt de ruiter zich af.

'Kleine Toto's'

De grote Totilas zelf heeft inmiddels al voor zo'n duizend nakomelingen gezorgd. Maar ook zijn zoon Toto Junior heeft al heel wat nageslacht. Op Stoeterij Van der Linde op Texel staan 42 mini-Toto's. "Je weet het eigenlijk nooit, toen Totilas voor het eerst in de baan kwam dacht ik 'moet die een Grand Prix gaan lopen?' maar dat ging heel snel", zegt Willem van der Linde.

De nieuwste match met Toto Junior en Edward Gal is dus weer een geslaagde. "Soms heb je het idee, dit voelt nog beter aan. Terwijl je toen dacht dat dat niet kon," zei Gal na afloop van het NK.

Vanuit het fokkersperspectief misschien heel logisch, want als je de perfectie combinatie zoekt tussen een moeder en een vader, zou je toch altijd een verbeterde versie moeten kunnen krijgen? "Als het zo makkelijk was, dan kon iedereen dat wel. Maar zo werkt het niet", zegt Van der Linde.

Een paard als grasmaaier

En die fokkerij kan - als je het juiste paard hebt - erg lucratief zijn. Het zaad van Totilas ging op het hoogtepunt voor 8000 euro weg, dat van Toto Junior is inmiddels al 1750 euro waard. Het fokken van sportpaarden is zo slecht nog niet. "Je kan een paard gebruiken als grasmaaier, maar de sport is toch het belangrijkste. Althans voor ons wel", besluit Van der Linde.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie