Sport
NOS

Nederland beter dan Russen op ploegenachtervolgingen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland beter dan Russen op ploegenachtervolgingen

Zes Nederlandse schaatsers mogen zich melden op de hoogste trede van het podium tijdens de Europese kampioenschappen afstanden. Zowel de mannen als de vrouwen waren in Heerenveen op de ploegachtervolging sneller dan de Russen.

Tot de ploegenachtervolgingen stond het vier gelijk in gouden medailles tussen Nederland en Rusland, de twee toplanden van het Europese schaatsen. Nu staat Nederland weer bovenaan het medailleklassement.

Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong vormden het team bij de vrouwen. In een onderlinge strijd met Rusland bleek het verschil ruim aanwezig. De 2:57.98 was de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Achter Rusland werd Wit-Rusland derde.

Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer namen het op tegen Noorwegen. De Scandinaviërs reden in de eerste ronden sneller. Maar doordat Nederland een vlakke rit reed finishte het team bijna drie seconden voor de Noren. De eindtijd was 3:40.63. In de laatste rit reden de Russen niet sneller dan de Nederlanders. Wel verwezen ze Noorwegen naar plaats drie.

Later vanmiddag rijden de mannen en de vrouwen nog een 1000 meter en een massastart. Alle afstanden zijn rechtstreeks te volgen in de speciale schaatsuitzending van NOS Langs de Lijn vanuit Heerenveen op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie