Sport
NOS

Oranjefans op kosten van Qatar naar WK voetbal: 'voor niets gaat de zon op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranjefans op kosten van Qatar naar WK voetbal: 'voor niets gaat de zon op'

Vijftig Oranjefans gaan op kosten van Qatar naar het wereldkampioenschap voetbal. De Golfstaat betaalt hun vlucht en het verblijf. In ruil daarvoor gebruikt de WK-organisatie posts op sociale media van de deelnemende supporters voor marketingdoeleinden. Ook worden de fans geacht aanwezig te zijn als uithangbord bij de openingsceremonie en de eerste WK-wedstrijd, Qatar-Ecuador op 20 november.

Verslaggever Brian van der Pol kreeg de zaak aan het licht. "Voor niets gaat de zon op", vertelt hij in NOS Langs de Lijn. Voorwaarde is namelijk dat de fans zich houden aan de Code of Conduct, een document dat verder gaat en is ondertekend door zeker twee fans. In dat document, in handen van de NOS, staat dat zij op sociale media een positieve bijdrage leveren en dat zij "beledigende" reacties van derden rapporteren. Ook kunnen posts die niet voldoen aan de code worden verwijderd. Wanneer supporters zich niet aan de overeenkomst houden, kan die door de WK-organisatie worden opgezegd.

Uniek

Het is volgens diverse trouwe Oranjesupporters voor het eerst dat een organiserend land van een eindtoernooi reis en verblijf van 'gewone' fans betaalt. Wel is gebruikelijk dat prominenten, zoals oud-voetballers en influencers, op kosten van organisaties, deelnemende landen of sponsors naar grote sporttoernooien afreizen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie