Sport
EONOS

Sportforum: 'Hoe je dit ook aanpakt, er is met Vitesse geen geld te verdienen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum: 'Hoe je dit ook aanpakt, er is met Vitesse geen geld te verdienen'

In het Sportforum werd de afgelopen sportweek besproken door NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, ESPN-commentator Vincent Schildkamp en schaatscommentator van de NOS, Erik van Dijk. Zij spraken over het afscheid van twee schaatsiconen, de nieuwe functie van Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax en de moeilijke situatie waarin voetbalclub Vitesse verzeild is geraakt nu de Russische eigenaar Valeri Ojf besloten heeft zijn aandelen te verkopen.

Een complete verrassing die eigenlijk niemand zag aankomen. Ajax voegde voormalig topscorer Klaas-Jan Huntelaar toe aan de technische staf van de voetbalclub. Volgens Stekelenburg een noodzakelijke actie omdat ze bij de landskampioen 'handjes' nodig hadden na het wegvallen van Marc Overmars. De directeur voetbalzaken moest de club verlaten na aantijgingen wegens grensoverschrijdend gedrag.

Schildkamp stelt dat Ajax wel wat positieve aandacht kon gebruiken na alle berichten rond oud-Ajacied Quincy Promes. "Het was afgelopen week natuurlijk weer behoorlijk ondermaats. Hoe Ten Hag zich heeft uitgelaten over serieuze journalistieke instanties als de NOS en Nieuwsuur, dat is echt wel schokkend." Promes was in 2020 betrokken bij een steekincident en vorige week werd bekend dat hij zijn aandeel daarin had bekend in diverse telefoongesprekken. Deze werden volgens De Telegraaf door de politie afgeluisterd omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij drugshandel.

Video niet beschikbaar

Het laatste schaatsweekend van het seizoen was het weekend van Ireen Wüst en Sven Kramer. In een volgepakt Thialf namen de twee iconen voor altijd afscheid van het ijs. Het tweetal is goed voor tien olympische titels en ontelbare wereldtitels, allround en per afstand. Begrijpelijk dat voor hun afscheid alles uit de kast werd getrokken. Erik van Dijk maakte het van dichtbij mee en was onder de indruk. "On-Nederlands geregisseerd, on-Nederlands groots opgezet en een eerbetoon dat echt recht deed aan de grootheid van deze twee sporters."

Dat het afscheid voor Wüst anders was omdat zij nog een afstand meedeed en Kramer niet maakt het afscheid niet anders. Schildkamp heeft respect voor de manier waarop beide boegbeelden hun sport beleefden en genoot er van dat Kramer toch nog een jaartje door ploeterde om de Winterspelen te halen. "Ik moest aan Rintje Ritsma denken. Die weigerde ook gewoon op te geven, die ging ook altijd maar weer die uitdaging aan."

Video niet beschikbaar

Al jaren kampt Vitesse met slechte financiële cijfers. Een hele reeks buitenlandse investeerders kon daar geen verandering in brengen. Ook de laatste suikeroom niet, de Rus Valeri Ojf. Vorige week maakte hij bekend om zijn aandelen in de Arnhemse club van de hand te doen. Door de oorlog in Oekraïne kwam de Russische oligarch onder druk te staan.

Of het een makkelijke deal gaat worden is nog maar de vraag. Vitesse kampt met een schuld van zo'n 130 miljoen euro die op naam staat van een holding. Alleen als deze wordt kwijtgescholden is de club te verkopen denkt Stekelenburg. Bijkomend probleem is de sportieve ambitie die Vitesse die niet overboord wil gooien. "Dus wat ze eigenlijk zeggen: we zoeken iemand die er jaarlijks geld bij stopt."

Video niet beschikbaar

In het Sportforum werd ook al een beetje vooruitgekeken naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Oranje oefent aan het einde van de maand tegen Denemarken en Duitsland. En er was aandacht voor de situatie bij Willem II. De Tilburgse voetbalclub is bezig aan een slechte reeks in de eredivisie. Het leidde vorige week tot een grote schoonmaak en de aanstelling van een nieuwe coach: Kevin Hofland.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie