Sport
AVROTROS

Technisch directeur Hendriks: 'Grootste druk komt bij sporters zelf vandaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Technisch directeur Hendriks: 'Grootste druk komt bij sporters zelf vandaan'

Met 16 medailles en nog een aantal events te gaan zijn de Winterspelen aardig succesvol te noemen, maar de druk op sporters leek groter dan ook. Tot een huilende Suzanne Schulting aan toe. "Vergis je niet in hun eigen verwachtingen!", zegt technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF tegen Humberto Tan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shorttracker Schulting gaf voor de NOS-camera aan dat ze na het racen blij was van de druk af te zijn. "De aandacht voor TeamNL neemt elke vier jaar toe. Dat is prachtig, maar daarmee stijgen ook de verwachtingen", zegt Hendriks.

Druk bij sporters zelf

Maar, benadrukt Hendriks, die druk komt ook bij sporters zélf vandaan. "Met TeamNL wordt daar wel veel aandacht aan gegeven. "Ze doen er veel voor, ze zitten in hele goede fulltime programma’s. Het is hun vak", legt Hendriks uit.

Daarom is het ook goed om achteraf ontlading te tonen, zegt de technisch directeur. "Het is heel goed dat die ontlading plaatsvindt, dat ze dat ook uiten. En niet de hele tijd die schone schijn ophoudt. Dat is hartstikke goed, ook voor het publiek, om daar bij stil te staan."

Vrouwen

Opvallend op deze Spelen is het grote succes van met name de Nederlandse vrouwen. Kjeld Nuis wist het enige mannelijke goud binnen te halen. Toeval? Zeker niet, volgens Hendriks. "Het is al een hele tijd gaande. Ik denk dat Nederland als land in de wereld, als het gaat over gelijke kansen voor vrouwen in de sport, dat wij heel ver voorlopen of heel veel landen in de wereld."

"Of je in een klein dorpje of grote stad woont, je kunt eindeloos veel sporten kiezen. Daar is het voor meisjes echt niet minder dan voor jongens", aldus Hendriks. "Dat is bij ons vanzelfsprekend. Dat is in heel veel landen niet zo. Maar daar plukken wij dus de vruchten van."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie