Sport
BNNVARA

Thomas Krol: 'Als het schema zo blijft, rijd ik de teamsprint zeker niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Krol: 'Als het schema zo blijft, rijd ik de teamsprint zeker niet'

Schaatser Thomas Krol heeft vanmiddag aan bondscoach Jan Coopmans aangegeven de teamsprint op het EK Afstanden niet te rijden als het wedstrijdschema blijft zoals het is. Dat vertelde hij in B.V.S.C.

Krol: "Het is voor mij fysiek onmogelijk om acceptabel aan de start te verschijnen als er maar een halfuur tussen de 1500 meter en de teamsprint inzit. Ik heb dan letterlijk zes minuten om even heen en weer te wandelen. Daarna moet ik direct weer mijn pak aan gaan doen om de teamsprint te rijden."

"De 1500 meter heeft daarnaast een enorme fysieke impact op mijn lichaam", vertelt Krol. "De bloedsmaak staat in je mond, je kan niet meer op je benen staan en je longen branden. Ik kan na zo'n inspanning niet even een teamsprint rijden. Als ik meedoe wil ik voor goud gaan en op deze manier wordt dat door de ISU onmogelijk gemaakt."

Boycot

Een volledige boycot van het Nederlandse team behoort ook tot de mogelijkheden, zo vertelt Krol. "Ik heb aangegeven dat ik door de ISU buitenspel ben gezet en dat vind ik schandalig en zeer teleurstellend. We kunnen ook met een reserve gaan rijden, maar het is een duidelijk signaal als ik morgen niet meedoe."

"Het is gewoon waardeloos, ik wil mij richten op een geweldig schaatsweekend in Thialf", zegt Krol. "Het wordt ongelofelijk mooi met alle fans en ik heb er enorm veel zin in. Maar dit soort randzaken leveren mij extra stress op en dat heb ik te danken aan de ISU."

Knuffels in Thialf

Ireen Wüst liet deze week in De Telegraaf weten dat ze de knuffels in Thialf erg mist. Die werden vroeger in grote getale op het ijs gegooid na wedstrijden. Krol heeft in tegenstelling tot Wüst geen herinneringen aan de knuffels. "Ik ben een schaatser van de periode na de knuffels, ze hebben ze dus ook nog nooit naar mij toegegooid. Maar wat ik nog nooit heb gekregen kan ik ook niet missen."

"Toen ik mij gisteren negatief had uitgelaten over de ISU kwamen er een aantal ludieke acties van mijn volgers op Facebook binnen", vertelt Krol. "Ze stelden voor om tussen de races knuffels op het ijs te gooien. Zo kunnen de races worden gerekt en kan ik alsnog meedoen aan de teamsprint."

{podcast audio="123813" caption="Uitzending van 9 januari 2020" }

Meer van B.V.S.C?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie