Sport
EONOS

Sportforum over Dumoulin, het toetje van de eredivisie en het conflict in de Gazastrook

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportforum over Dumoulin, het toetje van de eredivisie en het conflict in de Gazastrook

De terugkeer van Tom Dumoulin, de play-offs om promotie/degradatie en de relatie tussen sport en politiek zijn onderwerpen die worden besproken in het wekelijkse Sportforum.

Ook wordt het eredivisieseizoen geëvalueerd aan de hand van statistieken en is er aandacht voor de Olympische Spelen, omdat de weerstand van de Japanse bevolking groeit.

Presentatoren Henk van Steeg en Gert van 't Hof nemen met Willem Vissers (Volkskrant), oud-voetballer Marc van Hintum, Sebastiaan Timmerman (NOS) en Jeroen Grueter (NOS) de afgelopen sportweek door.

Dumoulin

Wielrenner Tom Dumoulin kondigde afgelopen week aan dat hij terugkeert in het wielerpeloton. Begin dit jaar nam hij een sabbatical, maar nu is hij terug. "Ik hou wel van sporters die twijfels hebben", zegt Vissers.

Hij vervolgt. "Ik heb er heel veel respect voor. Het enige wat echt belangrijk is in het leven is of je gelukkig bent. Als jij niet meer gelukkig bent met fietsen of je huwelijk, dan moet je daar een einde aan maken."

Wielercommentator Timmerman vertelt dat Dumoulin meedoet aan de Olympische tijdrit, maar dat hij alle zeilen bij moet zetten om de concurrentie achter zich te houden.

Luister hier de hele aflevering terug!

Nacompetitie

De laatste speelronde in de eredivisie is gespeeld, maar het toetje van de eredivisie volgt. Er worden nog play-off wedstrijden gespeeld om promotie/degradatie en één club kan zich nog plaatsen voor Europees voetbal.

Maandag werd bekend dat er fans welkom zijn bij die play-off wedstrijden. De thuisclubs mogen alleen beperkt toeschouwers toelaten en daardoor spreken sommige mensen van competitievervalsing.

"Ja, dat vind ik wel een beetje", antwoordt Grueter op deze vraag. Vissers is van mening dat dit geen competitievervalsing is. "Er is van tevoren over gestemd. Iedereen is daar gewoon voor geweest. Dan moet je nu niet komen met dat het competitievervalsing is."

Conflict tussen Israël en Palestina

Afgelopen week kwamen verschillende spelers van PSV met een statement over het conflict tussen Israël en Hamas. De berichten van Eran Zahavi waren pro-Israël, die van Jordan Teze, Mohamed Ihattaren en Pablo Rosario waren pro-Palestina.

"Dit klinkt natuurlijk niet heel erg fijn", zegt Grueter. Van Hintum sluit zich daarbij aan en zegt dat clubs hierin ook een rol moeten spelen.

"Als club moet je een speler in bescherming nemen. Er moeten bepaalde richtlijnen tegenover gezet worden. Je moet ze niet helemaal beknotten in hun mening, maar je bent uiteindelijk profvoetballer en je houdt je gewoon aan bepaalde normen en waarden die een club opstelt", aldus Van Hintum.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie