Sport
EONOS

'Prachtig hoe ontwapenend Jenning de Boeing is'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Prachtig hoe ontwapenend Jenning de Boeing is'

De EK Afstanden, de suprematie van veldrijder Mathieu van der Poel en het overlijden van voetbalicoon Franz Beckenbauer. Het zijn de hoofdingrediënten van het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

Te gast zijn sportjournalist Diana Kuip, oud schaatser Erben Wennemars en Renze Lolkema, verslaggever van de Telegraaf.

10 van de 14 gouden medailles gingen bij de EK Afstanden in Thialf naar Nederlandse schaatsers. Het was oranjeboven in de schaatstempel in Heerenveen.

Een van die plakken werd gewonnen door Jenning de Boo, die goud veroverde op de 500 meter. "Beter gezegd 'Jenning de Boeing' (red: verwijzing naar het vliegtuig), want zo noemen ze hem", zegt Kuip. "Ik vind het zo leuk hoe ontwapenend hij is. Hij zegt gewoon dat hij trek heeft in een broodje kroket, ik geniet daar heel erg van."

Wennemars wil de naam van Marijke Groenewoud noemen, die met 3 gouden medailles naar huis ging. "Geen verrassing, zij is gewoon ontzettend goed."

Video niet beschikbaar

Russische schaatsers mochten vanwege de oorlog in Oekraïne nog steeds niet meedoen. Wennemars begrijpt dat ze nog niet mee mogen doen, maar vindt het sportief gezien wel jammer. "Pavel Koelizjnikov, die man is zo ongelooflijk talentvol. Die gaan we nooit meer zien als groot schaatser. Als we hem terugzien, gaat hij nooit meer hard schaatsen. Daar geloof ik niks van."

Lolkema vindt het heel begrijpelijk dat de Russen worden uitgesloten. "Ik vind dat Rusland eigenlijk van alles moet worden uitgesloten. Des te harder raak je de bevolking. Je moet het volk brood en spelen geven. Des te meer richten ze zich tegen hun dictator denk ik."

Beckenbauer overleden

In het Sportforum is er ook aandacht voor Beckenbauer, die dit weekend op 78-jarige leeftijd is overleden. Oud-international Willy van de Kerkhof was getuige van de wereldtitel die Beckenbauer in 1974 veroverde.

Zestien jaar later, op het WK van 1990, leidde Beckenbauer die Mannschaft ook als trainer naar de wereldtitel.

Van de Kerkhof: "Beckenbauer was een eminentie op voetbalgebied."

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie