Sport
NOS

Luister Nederland-Zweden live op NPO Radio 1

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister Nederland-Zweden live op NPO Radio 1

Het Nederlands Elftal begint zaterdag aan de verdediging van de titel Europees Kampioen. De eerste groepswedstrijd van Oranje op het EK 2022 in Engeland is direct een taaie. Om 21.00 uur moet Zweden opzij gezet worden voor een eerste stap richting de titel.

Een hobbelige voorbereiding

Oranje kent een hobbelige voorbereiding op het EK. In weinig overtuigende wedstrijden werd gewonnen van Belarus en Finland. Een 5-1 nederlaag tegen gastland Engeland, gecoacht door oud-Oranjecoach Sarina Wiegman, kwam hard aan bij de Oranjeleeuwinnen.

De Engelse bondscoach van het Nederlands Elftal, Mark Parsons, benadrukt bij de NOS dat Oranje nog niet zo ver is als gehoopt: "We zijn nog in opbouw en zullen niet het beste team zijn aan het begin van het EK, maar we moeten goed genoeg zijn om een goed resultaat tegen Zweden neer te zetten."

#227 - 'Parsons heeft een ongelofelijke valse start gemaakt' - NOS Voetbalpodcast

Het eerste grote toernooi onder bondscoach Mark Parsons

Vijf jaar geleden won Nederland het EK in eigen land. Na een tweede plek op het WK in Frankrijk, en een bijna succesvolle ontmoeting met de VS in de kwartfinale van de Olympische Spelen, is dit het eerste grote toernooi onder bondscoach Mark Parsons. Hij maakte in zijn selectie een duidelijke beslissing: Shanice van de Sanden (93 interlands) en Kika van Es (76 interlands) zijn niet van de partij. Met name Van de Sanden was een prominente speler op het EK van 2017.

Doorselecteren, dat is wat Parsons doet. Van de 23 spelers die meegaan naar het EK hebben er acht nog nooit een groot toernooi meegemaakt. Voor Daphne van Domselaar, Barbara Lorsheyd, Kerstin Casparij, Caitlin Dijkstra, Marisa Olislagers, Damaris Egurrola (verkoos onlangs Nederland boven Spanje), Esmée Brugts en Romée Leuchter is het hun eerste selectie voor een eindtoernooi.

Vivianne Miedema in de spotlight

Video niet beschikbaar

Volg Nederland-Zweden live vanaf 21.00 uur bij NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie