Sport
NOS

Sven Roes verrassende Nederlands kampioen shorttrack

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Sven Roes verrassende Nederlands kampioen shorttrack

Sven Roes is nog geen bekende naam in de shorttrackwereld. Dat wordt na vandaag anders, na het behalen van de Nederlandse titel op de 1500 meter en het winnen van het algemeen klassement. Bij de vrouwen was Suzanne Schulting superieur.

Round-up NK Shorttrack.mp3

Roes is een getalenteerde jongen van 20 jaar oud, die nog uitkomt voor een regionaal trainingscentrum. Hij legde de gevestigde orde het vuur aan de schenen. De duizend meter sloot hij als tweede af, terwijl hij de 1500 meter winnend afsloot. In de afsluitende superfinale had hij maar één taak om het eindklassement te kunnen winnen: voor Daan Breeuwsma eindigen. De shorttracker met een karrenvracht aan ervaring kon Roes niet bijhouden, die op de slotafstand tweede werd.

Sven Roes.mp3

De verhalen van Suzanne Schulting en Gioya Lancee

Bij de vrouwen was er een heel ander scenario. Suzanne Schulting domineerde. Het gat met de concurrentie was wel heel erg groot. Voor ingaan van de superfinale was Schulting al Nederlands kampioen. Op die laatste afstand ging ze nog één keer tekeer. Ze daagde zichzelf uit, reed de concurrentie op bijna twee rondjes. Toen kwam ze ten val. Achteraf kon ze er om lachen.

In hun schaduw rijden soms grote beloftes met eigen verhalen. Gioya Lancee bijvoorbeeld zag drie jaar geleden haar carrière in de dop gebroken worden na een dramatisch ongeluk op het ijs. In Leeuwarden staat ze weer op het ijs. Een bijdrage van Edwin Cornelissen.

De horrorblessure van Gioya Lancee.mp3

De Nederlandse kampioenschappen werden verreden in Leeuwarden, onder aanwezigheid van Sjinkie Knegt. Bondscoach Jeroen Otter hield hem nog wel aan de zijkant. Zelf wil hij graag in actie komen tijdens de EK in Debrecen (24-26 januari), als onderdeel van de relayploeg. De bondscoach heeft nog altijd de voorkeur voor een ander scenario: een individuele rentree tijdens de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht in het weekend van 14 tot en met 16 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie