Sport
WNL

NEC-directeur Van Schaik: geen levenslange stadionverboden uitgedeeld na Gelderse derby

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NEC-directeur Van Schaik: geen levenslange stadionverboden uitgedeeld na Gelderse derby

Er zijn geen levenslange stadionverboden uitgedeeld na de voetbalrellen die dit najaar in het Goffertpark plaatsvonden na afloop van NEC – Vitesse. Dat zei de algemeen directeur van NEC, Wilco van Schaik, vanochtend in Sven op 1. En dat terwijl de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls dat in de nasleep van de rellen wel heeft geëist. De burgervader dreigde anders de vergunning van NEC in te trekken. "Ik snap dat hij als burgemeester af en toe wat moet schreeuwen, maar uiteindelijk kon het niet waargemaakt worden", aldus Van Schaik. "Ik vond het jammer dat hij dit in zijn emotie zei."

NEC-directeur Van Schaik: geen levenslange stadionverboden uitgedeeld aan relschoppers Gelderse Derby

Hij wijst erop dat het juridisch zeer lastig is om levenslang de deuren te sluiten voor mensen. "De hoogste straf die we hebben uitgedeeld is een stadionverbod van tien jaar. Wel zijn er snel celstraffen uitgedeeld en dat is uniek", vertelt Van Schaik. "We hebben alle mogelijke medewerking aan de politie verleend." De voetbalbestuurder is tevreden met de straffen die de rechter heeft uitgedeeld, maar vindt een levenslang stadionverbod nog steeds te ver gaan. "Uiteindelijk moeten mensen de kans krijgen om zich weer te laten zien."

De dag van het supportersgeweld noemt Van Schaik de zwartste dag in zijn carrière als voetbalbestuurder. Niet alleen vanwege de rellen, maar ook omdat een tribune met hossende Vitesse-fans instortte. Een container ving de klap wonder boven wonder op en zo werd een drama vermeden. "Op dat moment flitsen de ergste dingen door je hoofd", herinnert Van Schaik zich. Hij doelt hiermee onder meer op het Heizeldrama en de ramp in Hillsborough, die in de jaren tachtig samen voor meer dan honderd dodelijke slachtoffers zorgden.

Inmiddels is het stadion van top tot teen bestudeerd en lijkt de schade mee te vallen. Van Schaik hoopt dat het in februari, na de nodige restauratie, weer volle bak is in de Goffert, mits de coronamaatregelen dat toelaten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie