Sport
EONOS

Pas op voor bananenschilwedstrijden

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op voor bananenschilwedstrijden

In de eerste maand van het nieuwe jaar zou het eindelijk gebeuren: voetbaltoppers in de eredivisie. In Amsterdam troffen Ajax en PSV elkaar. Dat leverde gelijk een spectaculair voetbalfeestje op waarbij de thuisclub een beetje de morele winnaar werd nadat ze een 2-0 achterstand wegwerkte.

De deelnemers aan het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken waren het er allemaal over eens: het was genieten geblazen. Ook voor oud-tennisser, en Ajax-fan, John van Lottum, al was het wel even schrikken in het begin. "Na twee minuten dacht ik: oh, nee. Maar het is anders gelopen en ik heb echt, echt genoten." De schrik zat hem in de beginfase waarin PSV een voorsprong nam door twee treffers van Eran Zahavi. Volgens Freek Jansen, Ajax-volger bij voetbalweekblad VI, een doorbraak voor de Israëliër. "Gisteren zag je eindelijk de contouren van waarom ze hem gehaald hebben."

De maand januari wordt de maand waarin de toppers uit de eerste competitiehelft worden ingehaald. Deze week volgen nog wedstrijden tussen PSV en AZ en Ajax en Feyenoord. De Rotterdammers tankten dit weekend vertrouwen. En ook zij mochten een nieuwe spits begroeten, de Argentijn Lucas Pratto. "Hij heeft wel iets voor elkaar gekregen", grapte Frank Snoeks, "hij heeft Jörgensen aan het scoren gekregen."

De NOS-commentator doelt daarmee op de Deense concurrent van Pratto. Verder waren de forumleden het met elkaar eens dat de nieuwe Feyenoorder nog weinig indruk maakte. Vitesse staat gelijk met de Rotterdammers en lijkt een makkelijkere maand te hebben. Maar Snoeks heeft een originele waarschuwing voor overmoed. "Vitesse heeft ergens in de decembermaand ook nog uit bij PEC verloren. Dat zijn wel bananenschilwedstrijden, ook voor Vitesse."

In Dubai en Qatar zijn deze week de kwalificatietoernooien begonnen voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi dat in februari wordt gespeeld. Kiki Bertens, Nederlands belangrijkste tennistroef, zal het niet meemaken vanwege een achillespeesoperatie. Maar of ze in de daarna volgende toptoernooien haar eerste grandslamtitel verovert, is hoogst twijfelachtig vindt John van Lottum. "Ze is de enige hoopvolle speelster die we hebben in het Nederlandse tennis, en dat al een hele lange tijd, ik ben alleen bang dat het einde van haar carrière wel in zicht is."

Hoe de rest van het tennisseizoen eruit gaat zien is nog maar de vraag. Corona blijft de sportwereld in zijn greep houden. Alle evenementen in de zo gewenste sportzomer lijken nog in nevelen gehuld, ook het EK voetbal en de Olympische Spelen. Frank Snoeks is sceptisch omdat er nog nauwelijks draagvalk is bij de Japanse bevolking. "Als het waar is dat 75 tot 80 procent van de bevolking die Spelen niet wil, dan gaan ze er niet komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie