Sport
BNNVARA

Tonny van Schijndel, de held van de 24 uren van Oss

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tonny van Schijndel, de held van de 24 uren van Oss

Een dag lang op de motor met hoge snelheid over de openbare weg racen met gevaar voor eigen leven. Van 1969 tot en met 1975 werden de 24 Uren van Oss verreden. De grote held van het publiek was de Ossenaar Tonny van Schijndel. In Dijkstra en Evenblij ter plekke vertelt hij over de bijzondere race.

Video niet beschikbaar

Van de zeven keer dat de wedstrijd verreden werd, mocht Van Schijndel de hoofdprijs twee keer in ontvangst nemen. "Voor mij was het een extra stimulans omdat ik een Ossenaar ben" zegt Van Schijndel in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

1500 keer op de rem

Tijdens de wedstrijd wisselde twee coureurs elkaar af om in 24 uur zoveel mogelijk rondjes op het circuit te rijden. Als je niet aan het racen was, kon je praten met anderen en een beetje rusten, want slapen lukte echt niet. "Als je gaat slapen dan kom je er beroerder uit dan als je wakker blijft", zegt Van Schijndel.

Naast het gevecht tegen de vermoeidheid konden er ook andere kwaaltjes opspelen tijdens de race. In 24 uur gebruik je namelijk 11.000 keer de koppeling en wel 1500 keer de rem. Op het einde kun je dan best even last krijgen van je polsen. "Dan heb je echt wel een masseur nodig die in de pauze het even los kneedt", vertelt Van Schijndel.

'Als je bang bent, dan doe je dit niet'

Het circuit van de 24 uren van Oss lag op een industrieterrein vlakbij Oss. De wedstrijd werd dus gewoon verreden op de openbare weg. Dit betekende bijvoorbeeld ook dat er bomen vlak langs de weg stonden. Het boezemde Van Schijndel geen angst in, omdat het in die tijd gebruikelijk was om op de openbare weg te racen.

"Ik zou ook geen berg beklimmen want ik heb hoogtevrees, dus dan zou ik bang worden." Volgens Van Schijndel komt het erop neer dat je heel graag moet willen racen, anders kun je het niet volhouden. Er vielen 's nachts ook veel mensen af, omdat ze helemaal waren opgebrand.

'Nooit meer, nog in geen duizend jaar'

Helaas voor Van Schijndel werd de wedstrijd vanaf 1975 niet meer georganiseerd, mede door de dood van coureur Hans Hutten tijdens de race. Opvallend was wel dat de wedstrijd, na het ongeluk gewoon doorging. Ook Van Schijndel overwoog niet om te stoppen, volgens hem zou Hutten ook niet zijn gestopt als hijzelf was gecrasht. Maar dat betekent niet dat het hem niks deed.

"De klap kwam erna. Dat moet je toch verwerken, want het zijn goede vrienden", vertelt Van Schijndel. Op de vraag of het evenement ooit nog zou terugkeren was Van Schijndel duidelijk: "Nee nooit meer, nog in geen duizend jaar."

24 uren van Oss

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie