Sport
NOS

Philipsen steelt de show op de Champs-Élysées, champagne voor Vingegaard

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Philipsen steelt de show op de Champs-Élysées, champagne voor Vingegaard

Jasper Philipsen heeft zondagavond op de Champs-Élysées zijn tweede etappezege in de Tour de France van 2022 geboekt. De Belgische sprinter van Alpecin-Deceuninck troefde Dylan Groenewegen en Alexander Kristoff in de eindsprint met meerdere fietslengtes af. Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard legde door te finishen in Parijs definitief beslag op de eindzege in de Tour.

Na drie weken koers werd de Tour de France zondagavond afgesloten met een etappe van 115 kilometer naar de Champs-Élysées in Parijs. Op weg naar de Franse hoofdstad werd Vingegaard al door de nodige collega-renners gefeliciteerd met zijn aanstaande Tour-winst. Vingegaard is de tweede Deen in de historie van de Tour de France die de eindzege opeist. Landgenoot Bjarne Riis ging de renner van Jumbo-Visma voor in de Tour van 1996.

De laatste rit begon met een verrassend beeld, hoewel: Wout van Aert demarreerde uit het peloton. Maar de groene trui-drager én de winnaar van de tijdrit van zaterdag kreeg Tadej Pogacar (witte trui-winnaar en tweede in het eindklassement) én Vingegaard opvallend genoeg met zich mee. Al lachend liet het drietal zich na het showtje voor de camera's terugzakken. Bij de entree van de Champ-Élysées kreeg de nog vijfkoppige Jumbo-Visma-formatie de zegen van het peloton om als eerste hun gezichten te laten zien aan de vele toeschouwers.

foto: ANP

Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard proost met champagne op de eindzege in de Tour de France van 2022.

Groenewegen geklopt

Met nog vijftien kilometer te gaan hoopten Maximilian Schachmann (BORA), Antoine Duchesne en Olivier Le Gac (beiden Groupama-FDJ) en Jonas Rutsch (EF Education) het peloton met de gretige ploegen met sprinters voor te blijven. Het viertal had met twee rondjes nog een voorsprong van tien seconden, maar in de laatste ronde waren alle vluchters bijgehaald.

Na het klinken van de bel voor de laatste ronde doken Pogacar en tijdritspecialist Filippo Ganna verrassend op voor een vluchtpoging, maar zij konden geen gaatje meer slaan. Team BikeExchange bracht Groenewegen (in 2017 winnaar in Parijs) in stelling, maar de Nederlander zag Philipsen hem op weg naar de finish ruimschoots passeren. Danny van Poppel werd zevende en Fabio Jakobsen dertiende.

Prijzen verdeeld

Na de finish van de laatste Tour-etappe kan de balans opgemaakt worden: in het algemeen klassement blijft Vingegaard nummer twee Pogacar (3.34 minuten) en nummer drie Geraint Thomas (8.13 minuten) ruim voor. De beste Nederlander in het eindklassement is Bauke Mollema: 25ste, op 1.44.21 uur van Vingegaard. De Australische sprinter Caleb Ewan werd de rodelantaarndrager, op 5.41.33 uur van de Deense Tourwinnaar.

Vingegaard neemt naast de gele trui op het podium in Parijs ook de bolletjestrui in ontvangst. Jumbo-Visma-teamgenoot Van Aert ontvangt de groene trui en Pogacar verovert de witte trui voor het jongerenklassement. Ineos-Grenadiers, de formatie van Thomas, mag zich de beste ploeg van de Tour noemen. Jumbo-Visma werd derde.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie