Sport
NOS

Van Kippersluis staat nog op het veld, Waterman mag alleen naar buiten met toestemming

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Kippersluis staat nog op het veld, Waterman mag alleen naar buiten met toestemming

Weinig Nederlandse voetballers raken nog een bal aan in de coronacrisis. Voor voetballer Kevin van Kippersluis is dat anders. Hij bereidt zich in Zweden voor op het nieuwe seizoen, dat in juni moet beginnen.

"Hier gaat alles gewoon door", vertelt Van Kippersluis in NOS Langs de Lijn. De speler van AFC Eskilstuna, op het tweede niveau van Zweden, vindt het wel fijn dat zijn leven normaal verloopt. "In de hele wereld is alles stilgezet en hier merk je daar niets van. Alle winkels zijn open, sportscholen en restaurants worden nog druk bezocht", beschrijft de oud-speler van FC Volendam en Cambuur Leeuwarden. "Als je de mensen hier ziet lopen, lijkt het alsof hier niets aan de hand is. Dat stralen de mensen zelf ook uit."

In Zweden zijn geen rigoureuze maatregelen genomen. Eskilstuna is met de voltallige selectie in voorbereiding op een nieuw seizoen, dat wel met twee maanden is uitgesteld. Eind deze maand moet de eerste oefenwedstrijd gehouden worden.

{audiofile audio="62427" caption="Voetballers in het buitenland: Kevin van Kippersluis" }

Maikel van der Werff

Voor verdediger Maikel van der Werff is het een totaal ander verhaal. In de Amerikaanse staat Ohio ligt alles plat. "Je kunt alleen maar naar de supermarkt", vertelt de verdediger van FC Cincenatti. En dat werd ook massaal gedaan. "Er stonden lange rijen." Van der Werff is deze weken, net als iedereen, gericht op zijn eigen familie. Zijn twee dochters vragen de meeste energie.

{audiofile audio="62429" caption="Voetballers in het buitenland: Maikel van der Werff" }

Boy Waterman

Boy Waterman mag alleen de straat op als hij toestemming heeft gevraagd aan de overheid. De keeper van APOEL Nicosia mag in Cyprus een keer per dag naar buiten. Er zijn daarvoor zeven opties. "Als je naar buiten wilt, moet je een berichtje sturen naar een centraal, gratis nummer. Je krijgt vrij snel te horen of de regering akkoord is. Als je wordt gecontroleerd moet je het berichtje laten zien om verder te mogen", legt Waterman uit.

{audiofile audio="62431" caption="Voetballers in het buitenland: Boy Waterman" }

Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek kwam vorige week al aan bod in de serie 'voetballers in het buitenland'. Toen werd bekend dat hij van plan was om vanuit Australië terug te gaan naar Nederland, nu de salarissen totaal zijn bevroren. Verbeek zit nu twee weken in quarantaine met zijn vrouw, in zijn eigen blokhut. En daar verveelt hij zich geen moment. "Ik heb hier nog wel wat te doen, want ik ben hier bijna een jaar niet meer geweest", aldus Verbeek. Als hij de situatie in Nederland met die in Australië vergelijkt, merkt hij dat het hier een stuk serieuzer genomen wordt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie