NEC keert na vier jaar terug in de Eredivisie door late goal Okita

2. NEC keert na vier jaar terug in de Eredivisie door late goal Okita

NEC is gepromoveerd naar de Eredivisie. In Breda won de ploeg uit Nijmegen de play-off met 1-2 van NAC Breda. Vier jaar na de degradatie keert NEC terug op het hoogste niveau.

De strijd om promotie tussen de nummer vijf en zeven van de Keuken Kampioen Divisie leefde enorm in Breda. Rondom het stadion was al een paar uur vuurwerk te horen. 2.500 NAC-fans zagen dat hun ploeg de eerste kans kreeg via Lewis Fiorini. Zijn afstandsschot was een gemakkelijke prooi voor Mattijs Branderhorst. NAC mocht van de bezoekers uit Nijmegen het spel maken. De beste kansen waren in het verdere verloop van de eerste helft echter voor NEC.

In de 26e minuut kwam NEC in het Rat Velegh Stadion op voorsprong. Cas Odenthal maakte een vrije trap van Jordy Bruijn met het hoofd af (0-1). Toen Jonathan Okita vlak voor rust vrij mocht uithalen, was het in het stadion angstaanjagend stil. Deze poging van Okita ging overigens naast.

Rasaanvallers erbij gezet

Na rust was er veel drang van NAC. Maurice Steijn bracht rasaanvallers Sydney van Hooijdonk en Mario Bilate in de ploeg. Dat leverde wel degelijk iets op. Vleugelverdediger Robin Schouten zette voor en Van Hooijdonk liep de bal binnen (1-1). De ploegen hadden nog meer dan een kwartier om een beslissend doelpunt te maken. NEC begon weer wat meer te voetballen en NAC liet dat ook toe. De Bredanaars zakten helemaal in. Bruijn kreeg vijf minuten voor tijd een mogelijkheid om uit te halen, zijn schot belandde naast de goal.

De verlenging naderde, maar toen was daar nog Okita. Met buitenkant rechts verraste hij de verdediging van NAC Breda. Het doelpunt bracht het NEC van trainer Rogier Meijer terug in de Eredivisie. In de play-offs had NEC Almere City en Roda JC al uitgeschakeld.