Sport

Een kijkje op de zolderkamer van voetbalkunstenaar Barry Pirovano
NOS

foto: Barry Pirovanofoto: Barry Pirovano
  1. Nieuwschevron right
  2. Een kijkje op de zolderkamer van voetbalkunstenaar Barry Pirovano

Voetbalkunst. Heeft u het al in de woonkamer hangen? Zo ja, dan moet het bijna wel een werk van Barry Pirovano zijn. Zijn kleurrijke portretten van spelers en coaches vinden onder voetballiefhebbers gretig aftrek. Pirovano's illustraties hangen nu zelfs op een kunstexpositie in Rusland.

NOS Langs de Lijn mocht langskomen in Pirovano's bescheiden atelier - een zolderkamer in Castricum, waar hij tussen de fitnessapparatuur en kinderspullen werkt aan zijn illustraties.

Voetbalkunstenaar Barry Pirovano

Achter zijn bureautje staan enkele werken opgeslagen, een gesigneerd exemplaar springt er uit: een illustratie van de karatekick van Louis van Gaal in de Champions League-finale tussen Ajax en AC Milan in 1995. Gesigneerd door de oud-trainer zelf. "Ja, dat is wel een iconisch beeld van hem, die wilde ik graag maken. Het was een van mijn eerste werken", vertelt Pirovano. "En met zijn handtekening er op is het een mooi collectorsitem, die gaat niet in de verkoop. Van Gaal heeft er zelf ook eentje thuis hangen. Of nou ja - hangen weet ik niet, maar hij heeft er wel een."

Barry Pirovano's illustraties worden gekenmerkt door strakke lijnen, weinig details en grote kleurvlakken. "Dat is zo gegroeid. Het begon toen ik op mijn vaste job destijds een snelle illustratie moest maken van een bekende Nederlander", vertelt hij. "Die zag er wel goed uit. En toen ben ik mijn hobby's er bij gaan pakken: voetbal en hiphop. Van het een gebeurde het ander en nu word ik zelfs gezien als een voetbalkunstenaar."

Op social media worden de illustraties van Pirovano veelvuldig gedeeld en voetballiefhebbers hebben soms meerdere van zijn kunstwerken aan de huiskamermuur hangen. "Ik weet niet of voetbal kunst is, maar de twee hebben veel raakvlakken met elkaar", zegt hij. "Het roept emoties op, van blijdschap tot walging."

Hij wijst naar een portret dat hij maakte van Arjen Robben. "Je ziet hem vol ongeloof zitten, na het missen van zijn enorme kans in de WK-finale van 2010", legt hij uit. "In zo'n moment zit alles. En daar geniet ik dan ook wel weer van, ondanks dat het zoveel pijn doet."

Pirovano krijgt steeds meer reacties op zijn werk, ook vanuit de voetbalwereld zelf. "Het is wat bekender dan ik soms zelf door heb hoor", lacht hij. "Soms komen voetballers, of familie van spelers, naar me toe, omdat ze een portret willen laten maken."

Zo liet Klaas-Jan Huntelaar zijn karatekick na de 2-1 tegen Mexico op het WK 2014 vereeuwigen door Pirovano. "Ja, dat is wel mooi ja. Te gek dat die spelers dat zelf aandragen en mooi vinden. Het hoogst haalbare."

Ster advertentie
Ster advertentie