Sport
EONOS

Nederlands meest succesvolle atleet wil België helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands meest succesvolle atleet wil België helpen

Voormalig discuswerper en kogelstoter Rutger Smith is nog geen twee jaar topsporter-af, maar hij timmert ook naast de atletiekbaan al hard aan de weg. Na zijn afscheid als topatleet begon Smith als 'kwaliteitsmanager werpen' bij de Vlaamse Atletiekliga. Inmiddels is hij opgeklommen tot technisch directeur van de Vlaamse atletiekbond. In die functie presenteerde hij twee weken geleden een nieuw beleid.

In Langs de Lijn en Omstreken vertelt hij over zijn functie bij de Vlaamse atletiekbond. De beleving van atletiek is in België wel anders. 'De sportcultuur begint steeds meer te komen', vertelt Smith. Het is voor de Nederlander even wennen. België is natuurlijk een land met een duidelijke splitsing. "Ik werk voor de Vlaamse atletiekliga en ik heb ook een collega bij de Waalse bond. Dat is wel even wennen."

Toen Smith stopte werd hij gevraagd voor de functie als kwaliteitsmanager werpen, maar ook als coach. Dat leek hem wel wat, dus ging hij aan de slag in België. Toen de vacature voor kwaliteitsmanager vrij kwam twijfelde hij geen moment. Hij solliciteerde direct, met succes.

Ook tijdens zijn carrière was hij al bezig met het beleid van zijn sport. Het is ook niet zo gek dat hij de opleiding Nyenrode Sport Leadership Program heeft gedaan. In België denkt hij wel het één en ander te kunnen veranderen. "Als je kijkt naar de geschiedenis, ze willen echt veranderen." Volgens Smith is het logisch dat ze een buitenlander op deze functie hebben gezet. "De wereld is klein. Met een buitenlander krijg je minder belangenverstrengeling."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie