Sport
MAX

Malafide spelersmakelaars maken misbruik van ambitie jonge Afrikaanse voetballers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Malafide spelersmakelaars maken misbruik van ambitie jonge Afrikaanse voetballers

Veel jonge Afrikaanse voetballers kijken deze dagen op tv naar hun helden tijdens de Afrika Cup. Intussen worden daar op voetbalscholen duizenden jongens klaargestoomd voor die ene grote droom: een contract bij een profclub in Europa. Maar voor velen eindigt die droom in mineur. Want schimmige tussenpersonen maken misbruik van de brandende ambitie van deze jonge voetballers. Sportjournalist Edwin Schoon vertelt erover in Villa VdB.

Tussenhandelaren maken misbruik van 'mislukte' jonge voetballers Afrika Cup.

Video niet beschikbaar

“Het gebeurt vaak dat Afrikaanse talenten naar Europa worden gelokt, terwijl zo’n spelersmakelaar allang weet dat zo’n jongen het niet gaat redden. Zo’n makelaar vraagt dan geld van de families om een trainingsstage in Europa te faciliteren. Er zijn voorbeelden bekend van families die hun auto verkopen om de tussenpersonen te betalen voor de trainingsstage.”

Zodra de trainingsstage bij een profclub is mislukt, kunnen of durven talenten soms niet meer terug naar huis. “Er is veel schaamte bij jonge voetballers om weer terug naar huis te gaan, omdat hun familie zich in de schulden heeft gestoken om de stage te bekostigen. Veel van die jongens belanden in de illegaliteit. Dat is de schaduwkant van de glitter and glamour van het voetbal”, vertelt Edwin Schoon.

FIFA heeft geen regels voor voetbalmakelaars. Iedereen kan dat doen. Meesterscout Piet de Visser kent de verhalen van Afrikaanse jongens die onder valse voorwendselen naar Europa worden gelokt. “Ik ken verschillende jongens die mislukten en aan hun lot werden overgelaten in Europa. Ook omdat ze geen geld hadden om terug te reizen. Die zijn gewoon in de criminaliteit terecht komen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie