Sport

Verbij verovert op 1.000 meter eerste wereldtitel, met Nederlands podium

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbij verovert op 1.000 meter eerste wereldtitel, met Nederlands podium

[NOS] Schaatser Kai Verbij heeft voor de eerste keer in zijn carrière de wereldtitel veroverd op de 1.000 meter. Verbij, regerend Europees kampioen sprint, pakte in Inzell het goud voor Thomas Krol en Kjeld Nuis.

De winst van Verbij betekende voor Nederland de eerste individuele wereldtitel bij de WK afstanden in Zuid-Duitsland.

Krol legt de lat hoog

De drie Nederlanders reden in de laatste drie ritten na elkaar en zorgden voor vuurwerk op de kilometer. Als eerste kwam Krol op de baan. Hij snelde naar 1.07,67 (een nieuw baanrecord) en legde de lat hoog voor de vier schaatsers die na hem nog op het ijs kwamen.

Verbij liet zien dat zijn winst bij de wereldbeker een week geleden geen toevalstreffer was. Een jaar na de Spelen die voor hem teleurstellend verliepen door een liesblessure reed de schaatser van de ploeg Reggeborgh 1.07,39, bijna drie tienden sneller dan Krol.

In de slotrit kwamen Nuis en Pavel Koelizjnikov op het ijs. Beiden hadden twee wereldbekers gewonnen dit seizoen en beiden veroverden al eens de wereldtitel op de 1.000 meter. Koelizjnikov deed dat in 2016, Nuis in 2017.

Een jaar geleden pakte de Nederlander in Pyeongchang de olympische titel, terwijl Koelizjnikov thuis moest toekijken. De Rus mocht niet starten op de Spelen vanwege een dopingverleden.

Koelizjnikov slechts zesde

Nuis opende goed, maar de tijd van Verbij bleek al snel buiten bereik. Wel wist hij nog op het podium te eindigen, 41-honderdsten achter Verbij, in 1.07.81.

Koelizjnikov had na 600 meter nog de snelste tussentijd, maar in de slotronde gaf hij maar liefst negen tienden toe op de slotronde van Verbij. Koelizjnikov, die op de 500 meter al teleurstelde met een zevende plaats, eindigde slechts als zesde.

WK Afstanden

De WK afstanden worden nog tot en met zondag gereden in het Duitse Inzell. Alle afstanden zijn live te volgen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie