Sport
KRO-NCRV

Michael van Praag: 'UEFA had blok moeten vormen tegen WK Qatar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Michael van Praag: 'UEFA had blok moeten vormen tegen WK Qatar'

De UEFA had een vuist moeten maken met een boycot toen de corruptie rondom het WK voetbal in Qatar (2022) zichtbaar werd. Dat zegt Michael van Praag bij 1 op 1. Toch had voormalig UEFA-bestuurder destijds weinig illusies. "Veel voetbalbonden durven zoiets gewoon niet."

Van Praag vond de toewijzing van het aankomende WK aan Qatar in eerste instantie niet onrechtmatig. "Nederland heeft niet op Qatar gestemd, maar ieder land heeft recht om zich te kandideren." Als een land dan doormiddel van eerlijke verkiezingen een meerderheid krijgt, is er volgens de oud Ajax-voorzitter weinig aan de hand. "Maar twee jaar na de verkiezingen van 2010 bleek dat die verkiezingen helemaal niet eerlijk waren."

De voetbalbestuurder doelt op de grootschalige omkopingen door Qatar die na onderzoek van de FBI aan het licht kwamen. "Op dat moment hadden we als UEFA een blok moeten vormen. Dan denk ik niet dat het WK in Qatar ervan was gekomen. Maar veel bonden durven zoiets gewoon niet te doen", verzucht van Praag.

"We hebben het er in het UEFA-bestuur over gehad, maar het hielp natuurlijk ook niet mee dat Platini (toenmalig voorzitter van de UEFA) voorstander van een wereldkampioenschap in Qatar was."

Biografie

Een maand na zijn vertrek als bestuurder bij de Europese voetbalbond, kijkt de Amsterdammer terug op 32 jaar reilen en zeilen in het profvoetbal in zijn recent verschenen biografie, opgetekend door journalist Willem Vissers. "Of het een eerlijke wereld is? Op het veld wel. Er wordt goed opgetreden tegen matchfixing en doping, maar verder geldt in de voetbalwereld: ieder voor zich en God voor ons allen."

De Ajacied werd regelmatig geconfronteerd met achterkamertjespolitiek in zijn loopbaan. Zo zag zijn vrouw dat toen Van Praag werd verslagen in de strijd om het UEFA-voorzitterschap door de Sloveen Aleksander Ceferin, de Russische afgevaardigde van dienst alom werd gefeliciteerd.

"Blijkbaar was een groep landen naar Moskou geroepen om het op een akkoordje te gooien. Sommige bestuurders moesten zelfs schriftelijk verklaren dat ze op mijn tegenstander zouden stemmen. Daar wist Ceferin zelf overigens niets van. Hij is een heel goede voorzitter gebleken."

Corruptie en nepotisme

Keer op keer werd van Praag met corruptie en nepotisme geconfronteerd. Hij kwam in verzet waar dat kon en nam het zelfs op tegen Blatter in de strijd om het FIFA-voorzitterschap, bijna altijd met een glimlach op zijn gezicht.

"Voor de KNVB moest ik nou eenmaal zaken doen met die mensen. Ik heb vaak tegen mijn zin aardig gedaan." Nu hij met pensioen is, kan Van Praag weer zelf kiezen tegen wie hij aardig is. "Ik ben socialer geworden en zie mijn familie en vrienden veel vaker. Voorheen was ik altijd weg. Ik ben blij dat ze de telefoon nog op willen nemen."

Oud-voetbalbestuurder Van Praag: UEFA had blok moeten vormen tegen Qatar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie