Sport
EONOS

Danser, acteur en presentator Jan Kooijman blijkt ook een 'tennis-nerd'

foto: Erik Samploniusfoto: Erik Samplonius
  1. Nieuwschevron right
  2. Danser, acteur en presentator Jan Kooijman blijkt ook een 'tennis-nerd'

Jan Kooijman was jaren professioneel danser en werd later bekend als acteur en jurylid. Inmiddels is hij presentator maar in Langs de Lijn En Omstreken kwam hij praten over zijn passie: tennis.

"Het is eigenlijk ontstaan toen ik een eigen televisie kreeg", zegt Kooijman. "Bij ons thuis hielden ze helemaal niet van tennis, dus daar werd ook niet naar gekeken. Toen ik op mijn eigen tv een beetje langs alle kanalen aan het zappen was zag ik ineens Wimbledon, in 1994. Ik was gelijk verkocht.Vanaf toen ben ik alles gaan volgen, schreef ik ook alles uit. Ik weet allemaal idiote feitjes, zoals het winstpercentage van Novak Djokovic op de Australian Open. 89 procent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Twitter-account van de presentator draait inmiddels ook vooral om tennis, en staat bijna elke week zelf op de tennisbaan. "Maar vraag maar niet of ik ook goed ben", lacht hij. Toch staat hij tegenover de grootste der aarde op tennisgebied. Als ambassadeur van het ABN Amro-tennistoernooi mag hij tennis-iconen als Roger Federer interviewen. "Ik kijk daar altijd enorm naar uit. Ik ben Rotterdammer, het is in Ahoy en er komen veel topspelers. Natuurlijk ben ik geen tennis-journalist, maar die spelers vinden het vaak ook wel leuk om juist met een supporter te praten. Daardoor worden het vaak heel leuke gesprekken."

Er zijn nog een paar spelers die Kooijman graag eens zou willen interviewen, zijn held Rafael Nadal bijvoorbeeld, maar ook Venus Williams. "Zij is 40, ze speelt al vier decennia en haar beste tijd ligt achter haar. Dat vind ik heel interessant." Er zijn ook tennissters die de presentator regelmatig speelt. Kiki Bertens kent hij goed, net als Kim Clijsters, die werkt aan een comeback. "Zij is nog steeds zo goed. En het vrouwentennis is zo breed, dat er heel veel speelsters zijn waar zij weer van kan winnen."

Jan Kooijman is danser, acteur, jurylid, presentator en: 'tennisnerd'

Ster advertentie
Ster advertentie