Sport
NOS

Andere Tijden Kees: Van The Black Widow tot de Chinese bubbel, safety first tijdens de Spelen

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden Kees: Van The Black Widow tot de Chinese bubbel, safety first tijdens de Spelen

NOS-verslaggever Kees Jongkind, een van de makers van Andere Tijden Sport, reist al sinds 1994 iedere vier jaar af naar de Olympische Winterspelen. Gedurende de olympische weken in China verblijft Jongkind in de bergen nabij Peking. Voor RadiOlympia deelt hij zijn belevenissen tijdens deze Spelen en haalt herinneringen op aan andere tijden. Deel 11: Niet meer frank en vrij op de Spelen.

"Het was voor cameraman Paul Jochem en mij eigenlijk een verloren dag. We hebben helemaal niets kunnen draaien. Bij de Chinese organisatie moet je je inschrijven voor events en de dag van tevoren hoor je om 18.00 uur of je daar aanwezig mag zijn. Dit keer kwamen we nergens meer tussen. Vanuit Hilversum hoorden we dat we een dagje vrij mochten nemen, maar dat zit niet echt in mij. Dan zit je hier een beetje vliegen te vangen op de hotelkamer en je kunt ook niet even ergens een stadje in."

Italiaanse playboy

"We zijn alsnog op pad geweest en gingen op anderhalf uur rijden van ons hotel naar de slalom bij de mannen. We mochten dus niet naar de mixed zone, maar konden de wedstrijd op afstand volgen. De spanning bij de slalom is altijd groot. Nu ook weer. Uiteindelijk won de Fransman Clément Noël. Deze slalom kon qua spanning alleen niet tippen aan die van 1994 in Lillehammer, waar ik op advies van mijn toenmalige NOS-collega en commentator Evert ten Napel naartoe ging om een item te maken."

"De Italiaan Alberto Tomba zou daar in actie komen. Hij was de slalomkoning en een echte playboy. Tomba werd vaak omgeven door mooie vrouwen, reed in een Ferrari en werd door allerlei sponsors van zijn beste kant op de foto gezet. Maar bovenal: hij was fenomenaal op de slalom. In de eerste run in Lillehammer stelde hij alleen hevig teleur met een twaalfde plaats. Het gat met de nummer één was bijna twee seconden."

"Toen kwam zijn tweede run: hij nam alle risico's en zette over twee runs de snelste tijd neer. Daarna verliep de slalom als een thriller: van de elf skiërs die voor Tomba stonden ging de één onderuit, de ander miste een poortje. Met alleen nummer één Thomas Stangassinger te gaan stond Tomba zelfs op goud. Maar Stangassinger behield uiteindelijk 0,15 seconden van zijn riante voorsprong en pakte de olympische titel. Tomba stal echter de show en werd ook gejonast onderaan de piste. Het voelde alsof hij had gewonnen na zijn comeback. Het goud van Stangassinger werd overschaduwd door het Italiaanse boegbeeld van de slalom."

De Italiaanse 'playboy' Alberto Tomba tijdens de slalom van de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer.

Geen social media

"Eerder op de dag gingen we op de bonnefooi naar de bobsleebaan, waar een Nederlandse filmcrew de wedstrijden in beeld brengt. We dachten aan een reportage over hen, maar zij bleken ook een dagje vrij te zijn. Normaal gesproken app of bel je iemand nog even van tevoren, maar tijdens deze Spelen hebben veel collega's, maar ook atleten, trainers en begeleiders andere telefoonnummers op Chinese toestellen."

"Voordat we naar de Spelen gingen hebben we een briefing gekregen van de AIVD (de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) over do's and dont's voor het gebruik van communicatiemiddelen in China. We kregen van de NOS nieuwe 'schone' laptops en telefoons. Ook atleten hebben die briefing gekregen, maar niet alle sporters maken zich druk maken om die do's and dont's. Shorttracker Sjinkie Knegt zei dat hij vorige maand nog in China was voor de World Cup en dat er toen geen maatregelen werden genomen. Als de Chinezen iets van mij willen weten, dan hebben ze die informatie al, zei hij. Voor journalisten is het verstandig om met beschermde apparatuur te werken. Het is niet verstandig om China, of welk land dan ook, bij de NOS binnen te laten komen. Ik merk zelf trouwens dat het wel prettig is om nu niet op willekeurige momenten de behoefte te voelen om op social media te kijken."

foto: RadiOlympia

Cameraman Wilko Lobeek en NOS-verslaggever Kees Jongkind onderaan de skipiste van de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014.

De Spelen van Poetin

"Door de jaren heen, eigenlijk sinds de Winterspelen van Salt Lake City in 2002, een paar maanden na 9/11, zijn de veiligheidsmaatregelen rond de Spelen steeds ingrijpender geworden. Zoals ook in Sotsji in 2014. Het gerucht ging dat een Tsjetsjeense terroriste, bijgenaamd The Black Widow, een aanslag wilde plegen tijdens de Spelen van Vladimir Poetin. Er is toen een enorm cordon rond Sotsji opgezet, een zelfde soort bubbel als nu in Peking. Binnen die bubbel konden we vervolgens wel vrij bewegen."

"We wisten vrij snel wanneer Poetin in de buurt was. Zodra hij bij een event was, dan werd alle communicatie lamgelegd. Je kon niet meer bellen, internet lag plat. Niemand kon zo van afstand iets activeren. In de zomer van 1996 heb ik in Atlanta nog de bomaanslag in het Olympic Park gehoord. Ik zat in mijn hotel en het leek alsof er een verdieping boven mij een grote kast op de grond viel. Kort daarna hoorde ik de sirenes. Zeker bij Spelen in Europa en in de VS staat alles op scherp. Hier in China zitten we nu met 70 duizend man in een coronabubbel. Op de een of andere manier voelt dat veilig. Maar oh wee als je bij events, ook in de buitenlucht, ook maar even je mondkapje af doet, dan staan de Chinese officials voor je neus. Safety first.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie