Sport

Roglič pakt derde zege voor LottoNL-Jumbo in loodzware etappe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roglič pakt derde zege voor LottoNL-Jumbo in loodzware etappe

[NOS] In een zinderende etappe fietst de Sloveen Primož Roglič uiteindelijk solo de finish over. Hij weet in de afdaling weg te fietsen van de andere klassementsmannen. Thomas pakt de tweede plaats, Bardet de derde.

Tom Dumoulin heeft in de laatste bergetappe van de Tour geen tijd kunnen terugpakken op geletruidrager Geraint Thomas. Daardoor moet Dumoulin zaterdag in de tijdrit van 31 kilometer ruim twee minuten goedmaken op Thomas om de Ronde van Frankrijk alsnog te winnen.

Prima Roglič

De koninginnenrit van de Tour werd gewonnen door Roglič. De Sloveen van LottoNL-Jumbo finishte 19 tellen voor de favorietengroep en klom naar de derde plek in het klassement voor Chris Froome.

Op de Col d'Aubisque, de laatste col van de etappe, opende Dumoulin het bal. Tot twee keer toe viel hij aan, maar Thomas gaf geen krimp. Even later ging Roglic op de pedalen staan en die tempoversnelling werd Chris Froome te machtig.

De viervoudig Tourwinnaar kreeg echter hulp van het Colombiaanse talent Egan Bernal, die met Froome terugkeerde bij Thomas en Dumoulin.

Goed dagje LottoNL-Jumbo

Ook Kruijswijk liet zich zien. Zeker drie keer probeerde hij weg te komen, maar telkens haalden de andere favorieten hem terug. In de afdaling van ruim twintig kilometer naar Laruns ging Roglič ervandoor.

Kruijswijk kon de anderen in de afdaling niet volgen, maar klom toch een plaatsje in het klassement. Nairo Quintana was de grootste verliezer van de dag en viel van de vijfde naar de negende plek. Kruijswijk heeft de vijfde plaats overgenomen.

Bolletjestrui

Op de eerste serieuze berg van de dag, de Col d'Aspin (eerste categorie) verzekerde Julian Alaphilippe zich van de bolletjestrui - mits hij Parijs haalt. De Fransman was ook als eerste boven op de Col du Tourmalet voor zijn vijf mede-vluchters.

Op de Tourmalet lieten de klassementsmannen zich voor het eerst zien. Romain Bardet, Ilnoer Zakarin, Mikel Landa, Rafal Majka en Andrey Amador demarreerden uit de favorietengroep.

Majka ingerekend in afdaling naar finish

Hun voorsprong groeide naar ruim drie minuten waardoor Landa en Bardet virtueel over Dumoulin heengingen in het klassement. De voorsprong van de kopgroep slonk echter snel weer en op het tweede deel van de Aubisque, waar de meeste aanvallers werden ingerekend door de sterk uitgedunde favorietengroep.

Alleen Majka hield stand, de Pool begon met een paar seconden voorsprong op de klassementsmannen aan de afdaling. Daar werd hij bijgehaald door de favorieten.

Roglič toonde zich vervolgens de beste daler en won de rit.

Ster advertentie
Ster advertentie