Sport
BNNVARA

Formule 1: 'Verbied alle voorvleugels'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Formule 1: 'Verbied alle voorvleugels'

Hoe maak je de Formule 1 spannender en aantrekkelijker? Autocoureur en presentator van RTL GP Slipstream Allard Kalff heeft daar een idee over: verbied alle voorvleugels. Hij schoof aan bij B.V.S.C.

Video niet beschikbaar

Neerwaartse druk

"De voorkant van de auto noemen we de voorvleugel", legt Kalff uit. "Die voorvleugel zorgt voor tachtig procent van de neerwaartse druk van de hele auto. Als je dan in vuile lucht rijdt, wat al zo is als je 100 meter achter een andere auto rijdt, heb je al heel snel dat de neerwaartse druk van de hele auto verdwijnt."

Quote

Ik zeg, weg met dat ding!

Kalff

"Als die neerwaartse druk verdwijnt verandert ook je snelheid en je wegligging, dus dan kan je niet dicht achter elkaar door bochten rijden. In de jaren ’80 reden ze ook zonder voorvleugel en reden ze met 250 km/u achter elkaar door een bocht op 10 centimeter afstand van elkaar. Dan wordt het vanzelf weer spannend. Ik zeg weg met dat ding!"

Verdwijnt de voorvleugel?

Kalff geeft aan dat die voorvleugel zeker een functie heeft: "Hij doet van alles, maar als geen enkele auto meer een voorvleugel heeft, dan is het niet erg."

Maar hij denkt niet dat de voorvleugel ooit gaat verdwijnen: "Het gaat absoluut niet gebeuren. Het is vooral politiek heel lastig, omdat het door een heel comité besloten moet worden."

Allard Kalff weet hoe de Formule 1 weer spannend kan worden

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie