Sport
EONOS

Zeilduo Lambriex en Van Vugt moet nog één keer hun vorm laten zien, dan mogen ze naar Tokio

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeilduo Lambriex en Van Vugt moet nog één keer hun vorm laten zien, dan mogen ze naar Tokio

Bart Lambriex en Pim van Vugt kunnen bij de Olympische Spelen voor een Nederlandse primeur zorgen. Het duo is bij de WK zeilen in de '49er' achtste geworden en daarmee hebben ze een halve nominatie voor de Spelen veroverd. Dat is alleen nog niet voldoende om daadwerkelijk in Tokio aan de start te mogen staan.

Lambriex en Van Vugt werken nog maar een jaar intensief samen als team, maar in dat jaar hebben ze allebei enorm veel progressie geboekt. Vorig jaar, toen ze nog niet als duo deelnamen, eindigden ze op het WK in de 49er-klasse nog in de achterhoede. Tijdens het afgelopen WK in december werden ze achtste. Als ze in de komende maanden bij een groot zeilevenement nog een keer in de top acht eindigen, hebben ze zich daadwerkelijk gekwalificeerd voor Tokio en komt Nederland voor het eerst op de Olympische spelen uit in deze zeilklasse.

49er-duo koerst richting Tokio

Er komt dus een belangrijke periode aan voor de mannen, maar dat ze in hun eerste jaar samen een klik hebben gekregen blijkt wel aan hun communicatie op de boot. "Als we ja tegen elkaar zeggen weten we van elkaar wat er moet gebeuren", vertelden ze in Langs de Lijn En Omstreken. De 49er wordt ook wel de Formule 1 van het zeilen genoemd en geldt als één van de moeilijkste klassen binnen de zeilsport. Samenwerking is op deze boot cruciaal om de snelheid onder controle te krijgen: "Op het WK lagen vier van de beste zes duo's om vanwege de harde wind."

Lambriex en Van Vugt hebben nog drie kansen om zich definitief te plaatsen voor de Spelen: begin februari bij de WK in Australië, eind maart bij de Princess Sofia cup op Mallorca en anders in mei bij het EK in Italië.

Ster advertentie
Ster advertentie