Sport

Erben Erbij: Gelatenheid na uitschakeling hockeymannen: 'Niemand is echt kwaad'

NOS
foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: Gelatenheid na uitschakeling hockeymannen: 'Niemand is echt kwaad'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars begon dag 9 van de Spelen in het Oi Hockey Stadium en zag hoe de hockeymannen in de kwartfinale na shoot-outs werden uitgeschakeld door Australië. Het is de eerste keer sinds 1984 dat hockeymannen de halve finales op de Spelen niet hebben bereikt.

Na een moeizame poulefase waarin de ploeg van bondscoach Max Caldas maar twee van van vijf wedstrijden won en als vierde in de groep naar de kwartfinales ging, kwam Nederland beter voor de dag tegen Australië. Dankzij doelpunten van Mink van der Weerden en Jeroen Hertzberger eindigde het duel met de Australiërs in 2-2. In de shoot-outs bleken de Kookaburras koelbloediger: 3-0.

Rare sfeer

Wennemars zag na afloop teleurstelling en verdriet bij de Nederlandse hockeymannen. "Er is hier een soort ongeloof. Thijs van Dam zit hier te huilen op een stoeltje. Justen Blok is helemaal aangeslagen. Bondscoach Max Caldas geeft alle spelers één voor één een knuffel. Er is een beetje gelatenheid. Niemand is echt kwaad. Ze zijn op en teleurgesteld. Ze beseffen nog niet wat er is gebeurd", zegt Wennemars tijdens de uitzending van RadiOlympia in gesprek met presentatoren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder.

Chef de mission Pieter van den Hoogenband en NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks waren aanwezig op de tribune, zag Wennemars. "Maurits zit nog op de tribune, Pieter is al weg. Dit is echt een behoorlijk klap voor TeamNL. Er was een grote afvaardiging in het stadion. Er hangt hier een rare sfeer. Pirmin Blaak zwaait nu nog even naar een paar mensen op de tribune. De mannen hoopten boven zichzelf uit te steken, maar de shoot-out was gewoon echt niet goed."

Geen reactie

Bondscoach Caldas bleef volgens Wennemars de hele wedstrijd opvallend rustig langs de zijlijn. In de studio in Hilversum luisterde oud-hockeyinternational Marcel Balkestein mee. "Er zat ook gelatenheid in het toernooi. Nederland heeft zich elke keer moeten opladen om het niveau op te krikken na weer een slechte wedstrijd. En dat werden nachtelijke sessies. Ze speelden een goede wedstrijd tegen een goed Australië, maar nu valt er ook een last van hun schouders", aldus Balkestein.

Wennemars hoopte nog iemand te spreken na de uitschakeling van de hockeymannen. "Ik heb Jeroen Bijl (technisch directeur KNHB) en Maurits Hendriks gevraagd om een reactie, maar zij zeggen: nee, absoluut niet. Ik heb dat al voor de wedstrijd aan hen gevraagd dus het is niet zo dat ik hen verras. Ze willen niets zeggen over hoe het gaat met TeamNL, over de coronasituatie of het functioneren van Caldas. Normaal kan ik ze vrij makkelijk aanspreken. Als alles mee zit komen ze iets makkelijker bij de microfoon. Ze houden zich nu goed aan alle protocollen", aldus Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie