Sport

De gewone marathon gaat ook onder de twee uur

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De gewone marathon gaat ook onder de twee uur

[NOS] Het is Eliud Kipchoge gelukt om als eerste mens een marathon te lopen binnen de twee uur. De Keniaan deed dat in Wenen waar hij op een speciaal parcours, onder speciale omstandigheden, zijn rondjes liep. Gesteund door diverse gangmakers en een laserstraal die het tempo op de weg projecteerde kwam hij tot 1.59.40.

Het project is al jaren oud en werd twee jaar geleden voor het eerst uitgevoerd. Op het circuit van Monza kwam Kipchoge 26 seconden tekort. Die recordpoging leverde de wereldrecordhouder drie wijze lessen op. Zijn manager, Jos Hermens, vertelde daarover in Langs de Lijn. Zo was het weer in de Italiaanse stad niet goed genoeg en waren ook de drankjes die de atleet van de broodnodige koolhydraten moeten voorzien niet goed geregeld. In tegenstelling tot twee jaar geleden was er in Wenen dit keer wel publiek aanwezig. De 150.000 toeschouwers zorgden voor een fantastische sfeer die belangrijk was voor deelnemers. Daarnaast verklaarde Hermens dat Kipchoge door zijn training in de afgelopen twee jaar ook een beter atleet is geworden.

Een doorbraak in de atletiek

Voor de atleet was de druk groot. Al een dag voor de recordpoging ontving Kipchoge telefoontjes van diverse 'belangrijke' mensen waaronder ook de president van Kenia. Maar de atleet kan daar volgens zijn manager goed mee omgaan omdat hij altijd in balans is. "Als hij loopt is het ook net of hij loopt te mediteren." De geslaagde race in Wenen zal volgens Hermens grote gevolgen hebben voor de marathon. "Het is een doorbraak. Atleten trainen met elkaar, dus als de een iets kan gaat de ander dat ook doen." Daarmee is de jacht op die tijd van twee uur dus geopend. Omdat de tijd in Wenen niet in een echte marathon werd gelopen geldt deze niet als een wereldrecord. Dat staat nog steeds op 2.01.39. Gelopen in Berlijn door...Eliud Kipchoge.

Ster advertentie
Ster advertentie