Ajax toont veerkracht, wint levendige klassieker na achterstand

2. Ajax toont veerkracht, wint levendige klassieker na achterstand

Koploper Ajax heeft door een betere tweede helft aartsrivaal Feyenoord verslagen. Twee keer kwamen de bezoekers op voorsprong. De ploeg van Erik ten Hag bleef knokken en gaf uiteindelijk de Rotterdammers met 3-2 het nakijken.

De klassieker begon vijf minuten later. Een spandoek op de tribune vatte vlam door vuurwerk. Hierbij raakte niemand gewond.

Feyenoord koos direct voor de bal naar voren. Dit had effect. Uit een kopbal van Luis Sinisterra zorgden de bezoekers voor het eerste gevaar. De Colombiaan was een paar minuten later trefzeker. André Onana keerde de inzet van Guus Til, waarna de rebound voor de voeten viel van Sinisterra (0-1). Ajax leek de klap van de Champions League-uitschakeling eerder deze week tegen Benfica nog te voelen. Feyenoord speelde frivool, tikte Ajax op momenten weg. De Rotterdammers zitten op een roze wolk na het simpel uitschakelen van Partizan in de Conference League.

In de 23e minuut meldde Ajax zich voor het eerst op de vijandelijke helft. Feyenoord-keeper Ofir Marciano duwde de bal die recht op hem werd afgeschoten voor de voeten van Sébastien Haller. De spits liet hem dat geen twee keer zeggen en profiteerde van deze keepersfout (1-1). Feyenoord was er niet door aangeslagen. Jens Toornstra jaagde goed door en snoepte de bal af van oud-Feyenoorder Steven Berghuis. Via Cyriel Dessers belandde de bal bij Til, die de uitploeg wederom op voorsprong zette (1-2).

Het eerste kwartier van de tweede helft gebeurde er een stuk minder. Ajax was op zoek naar een doelpunt, Feyenoord werd teruggedrongen en kwam er veel minder uit. Na een uur kopte Jurriën Timber tegen de lat. En Antony schoot een paar minuten uit de draai een paar meter naast. Vanaf dat moment kwam Feyenoord er helemaal niet meer aan te pas. De 2-2 hing in de lucht. In de 78e minuut mikte Dusan Tadic een vrije trap in een keer op doel. Marciano zat mis (2-2).

De Braziliaan Antony kreeg veel mogelijkheden. Hij produceerde afzwaaier na afzwaaier. In de 86e minuut, na het terugleggen van invaller Nicolas Tagliafico, besliste Antony de wedstrijd (3-2). Hij trok zijn shirt uit, waarvoor hij een gele kaart kreeg. In de extra tijd gaf scheidsrechter Danny Makkelie hem vanwege tijdrekken nog een gele, en dus rode kaart.